Heja!
Sprawa wygląda tak: Dziewczyna kupiła lapka, i chce mieć neta jak na starym PCtku. Tylko, że ma radiówke i tu jest problem, bo od anteny idzie tylko kabel antenowy, który wkreca się do karty w PCtku a w Lapku takiego wejścia nie ma:/ co trzeba dokupić? kumpel mówił mi o 2 routerach ale jakoś nie czaje co on miał na myśli
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 09:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Markzo, ten kabel okrągły to kabel koncentryczny (złącze RP-SMA).
Musisz kupić router z takim wejściem i kilkoma wejściami rj-45.
Do komputera kupujesz normalną kartę sieciową (na rj-45) i podłączasz go do routera, a laptop ciągnie internet przez WiFi.
Tylko kup router z możliwością podłączenia internetu przez RP-SMA, nie z wyjściem bo to Cię nie interesuje.
Trzeba by jeszcze wiedzieć na jakiej zasadzie masz rozgłaszany internet, ale to już raczej drobnostka
Ale tutaj problem, jesli dostawca daje jeden adres IP.
Z tego co zrozumialem, markzo chce miec w laptopie internet z WIFI, a
stacjonrany po LANie. Wiec niedawne robilem to na zasadzie AP Client,
przewodem Rj-45 do Routera z WIFI w port WAN. Z Lan1 routera do kompa stacjonranego, a antenki po wfifi do laptopa.
Jest takie urzadzenie mikrotika zdaje sie, co moze przyjac po wifi i oddac po wifi,
ale nie wiem czy koszt tego jest oplacalny.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Jeden router musi działać jako klient drugi jako AP. Potrzebne są dwa interfejsy radiowe. Zwykły tryb repeater nie zadziała.
Do tego operator moze dawać net tylko na adres MAC karty która jest w kompie.
Wtedy router musi klonować adres, albo trzeba zgłosić zmiane sprzętu do operatora.
A sama karta USB by nie wystarczyła, u nas na radiówkę takimi się posługują i właśnie tą panelową antenę kablem podłączają do karty USB wkręcając końcówkę, zamiast krótkiej antenki.
A tak BTW, to mam pytanie związane w sumie z tematem. Mam lapka i odbiera on sygnał po WiFi, to znaczy znajduje dwie sieci radiowe jednego operatora, jedna jest chroniona hasłem także nie ma nawet mowy o podłączeniu się, ale druga nie jest zabezpieczona hasłem, ale przy próbie połączenia jest: Trwa identyfikacja sieci, i tak bez końca, nie chce się połączyć. Czy jest to spowodowane zabezpieczeniami providera, czy coś z lapiem lub jego ustawieniami?
A tak BTW, to mam pytanie związane w sumie z tematem. Mam lapka i odbiera on sygnał po WiFi, to znaczy znajduje dwie sieci radiowe jednego operatora, jedna jest chroniona hasłem także nie ma nawet mowy o podłączeniu się, ale druga nie jest zabezpieczona hasłem, ale przy próbie połączenia jest: Trwa identyfikacja sieci, i tak bez końca, nie chce się połączyć. Czy jest to spowodowane zabezpieczeniami providera, czy coś z lapiem lub jego ustawieniami?
WiFi może być dostępne tylko dla wybranych adresów MAC nie musi być zabezpieczone hasłem ale jak wygląda próba połączenia się z taką siecią z innego komputera nie wiem...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Co niektórzy dziwne teorie sprzętowe wymyślają.
Zamiast 2 sprzętów wystarczy 1.
Taki: http://69.64.87.53/airliv...57312290643.pdf
Proponuję przeczytać opis urządzenia. Dla mnie rewelacja
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
A konkretniej to żaden (0-zero) ze sprzedanych u mnie AirLive'ów nie wrócił do reklamacji.
Edimaxy i Liksysy... zdarza się. Ostatnio nawet Zyxel A te (OvisLink) ani jeden.
no to tak wpadam wczoraj do Eli i mówie, musisz kupić to i to i to i to, a ona: ale ja mam neta.... Bez żadnych dodaktowych routerów itp, poporstu net sam sie włączył i jest, na obu kompach
A mi OvisLinki - switche - wracaly jak sie sprzedawaly
No i zawieszaly sie jak glupie
Ale to bylo dosc dawno - jakies 2 lata temu.
Planet - wrocil raz. Router.
Linksys - na sprzedane 10 szt. 2 wrocily. Spalone.
D-Link (te siwe) - zaprzestalem proponowac to klientom, bo zdarzalo sie ze wracali po 2 razy z duzymi pretensjami. Edimax - mial zbyt niski zasieg w porownaniu do Planet'a dlatego odpadl, ale nigdy nie zawiodl.
TomC a jaka masz cene na te routerki AirLive Duo ?
Markzo - a skad tego neta ma? I jak to jest zrobione?
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
jestem średnio 4-5 razy w tygodniu neta ma radiowego - antena na parapecie a od antenty ten kabel który idzie do karty w PCtku - ten radiowy czy jakiś tam w Laptopie (Toshiba satelite) poporstu kliknęła połącz i się połączył z netem... ustwaiłem żeby łączył się automatycznie i net bangla, ściaga się wszystko elegancko itp...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum