Wysłany: Sob Mar 27, 2010 21:00 [R600] Wymiana płynu chłodniczego
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam. Minal mi termin wymiany płynu i w zwiazku z tym zamierzam jutro z tym powalczyć. Podpowiedzcie mi najwazniejsze rzeczy o ktorych trzeba pamietac. Ktoredy spuscic plyn? Czy jest i ewentualnie gdzie go szukac jakis zawor odpowietrzajacy uklad? Ile wchodzi płynu w układ i jaki płyn zakupić. Z gory dziekuje za podpowiedzi. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lut 14, 2011 21:30, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 27, 2010 21:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wymieniałem u siebie przed zimą płyn chłodniczy w R400 SDI. Rozpiołem dolny wąż chłodnicy i płyn ładnie spłynął. Robiłem to na ciepłym silniku, aby termostat był otwarty i płyn wyciekł także z bloku silnika. Trzeba też pokrętło temperatury ustawić na czerwonym polu. Wtedy także z nagrzewnicy płyn spłynie. Można też po spuszczeniu, odpalić na 3-4 sek. silnik, aby pompa wypchnęła resztę płynu. Układu odpowietrzać nie trzeba, bo te silniki same się odpowietrzają. Mi weszło ok. 6litrów płynu.
Ja mam zalany płyn marki Valvoline. Każdy markowy płyn do -35 będzie dobry. Nie polecam tych z hipermarketów
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Mały Trick żeby nie trzeba było dolewać jak się w czasie jazdy odpowietrzy system bo wciągnie trochę płynu.
Nalewasz jakieś 4-5l aż jest zbiornik wyrównawczy pełny, ściągasz waz ten powrotny do niego co idzie do chłodnicy, w miejscu chłodnicy. I dmuchasz do zbiorniczka i raz dwa powietrze ucieka i można litrę jeszcze dolać .
Tylko trzeba szybko potem znów waz nałożyć bo będzie ciekło z chłodnicy
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum