Wysłany: Sob Lut 19, 2011 11:08 [r600] Podwyrzszenie gałki zmiany biegów
Witajcie jako że jestem wysoki i mam fotel daleko odsunięty zmieniam biegi wyprostowaną ręką. Myślałem jak by tu przedłużyć drążek, ale zwykłe dospawanie kawałka metalu odpadało bo mam u siebie short shifter i po przedłużeniu znów skok dźwigni był by długi a ja chce krótki. Dlatego wymyśliłem żeby podnieść cały mechanizm wybieraka w górę na śrubach mocujących.
powiedzmy jakieś 5cm no może więcej to się okaże
Widział już ktoś taką modyfikację w R ? Widziałem że podnoszą tak w sportowych Cienkocienko więc jest to możliwe
ja tak robiłem w maluchu jak był wstawiony silnik od punto:) cały mechanizm był podniesiony o ok. 10 cm, dzięki temu mogłem skrócic lewarek i miałem krótszy ruch do zmiany biegów....
jednak trzeba pamiętać ze długość lewarka jest liczona!!!! dwa elementy wirujące z różną prędkością obrotową potrzebują określoną ilość czasu żeby wyrównać prędkość i bez "inwazyjnie " zmienić przełożenie... skracają lewarek zmniejszamy ten czas potrzebny do wytracenia prędkości jednego elementu co skutkuje w bliskiej przyszłości uszkodzeniem synchronizatorów a w konsekwencji skrzyni B.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum