Wysłany: Czw Cze 17, 2010 22:28 [R600] Brak zasilania i prądu
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam! Mam problem ze swoim maleństwem a dokładnie to podczas jazdy z włączonym mocno nawiewem zauważyłem że nagle zwalnia ( tak jak by nie było zasilania w samochodzie ) silnik również przygasał a po chwili (ok. pol sekundy) wszystko wracało do normy. Dojechałem na parking zgasilem auto i po minucie gdy chcialem odpalić okazało się że nic nie działa, żadne kontrolki sie nie świecą, wogóle tak jak bym odpiął akumulator. Dodam że akumulator jest prawie nowy, szperam przy kablach ale nic nie daje, raz na chwile udalo sie odpalić ale potem znowu to samo... słyszałem że jest coś takiego jak czujnik zderzeniowy? ale to chyba odcina tylko dopływ paliwa a tu wogóle nic nie działa włącznie z radiem, kontrolkami na desce rozdzielczej, światłami itp. po prostu całkowity brak prądu. Czy ktoś może miał podobny przypadek? pomocy!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lut 20, 2011 22:10, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 22:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
szarpałem za kable od aku i wszystkie inne grubsze ale nic to nie dało, bezpieczniki też przeglądałem, nic nie udało mi sie znaleść ehh... podejrzewam ten czujnbik zderzeniowy, może ktoś z was wie coś na ten temat? gdzie się znajduje i czy może odcinać całkowicie prąd?
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 06:32
Wyłącznik zderzeniowy odcina wyłącznie pompę paliwa. Musisz niestety sprawdzać instalację po kolei najlepiej z miernikiem lub próbnikiem. Pierwsze masa od aku do silnika i do nadwozia a póżniej po kolei przewód od aku do alternatora, do bezpieczników. Bezpiecznik główny i podłączenia, itd.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
1. zdjąć, oczyścić klemy i kołki akumulatora, założyć i dokręcić solidnie, sprawdzić
2. sprawdzić masę aku -> nadwozie
3. ....... to, co wcześniej napisano
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum