A wskazuje Ci prędkość ? Jeśli tak to coś właśnie z licznikiem jest nie tak. Można spróbować tą ostatnią cyfrę, najbardziej po prawej, igłą przekręcić aby licznik przeskoczył (może coś się zazębiło źle).
Tylko nic na siłę pamiętaj.
Zauważyłem że te liczniki raczej mają słabą tendencję do przekręcania, u mnie np. jest to nie możliwe, bo po przekręceniu licznik się blokuje i dalej nie idzie, stwierdziłem to po zblokowaniu się dolnego licznika gdy chciałem go przekręcić (ciekaw byłem jak to jest przejechać 999km i zobaczyć nagle 0 ). Potem trzeba go resetować, na dole jest ten dzyndzelek więc nie problem, ale na górze to nie mam pojęcia.
prędkościomierz jak najbardziej działa. Resetowanie dolnego nic nie daje, próbowałam wiele razy. Górny nie chce przeskoczyć tej magicznej liczby z 1 na 2 na przedzie.
Wczytałam się w temat impulsatora skrzyni biegów- nie sądzę, że mój problem ma z tym związek, ze względu na to, że prędkościomierz i obrotomierz działa bez zarzuty.
Czy kręcenie licznika coś pomoże?
To żmudna i czasochłonna robota...
Kup sobie licznik od Rover 25 z wyświetlaczem LCD i po kłopocie
Ja bym rozebrał przednia szybę licznika i spróbował poruszać te cyferki moze przeskoczy ale coś się chyba zawiesiło albo było kręcone, bo z tego co pamietam to przy cofaniu licznika lubią jakieś tam zębatki pękać i potem jak ma iść znów na 2 to sie blokuje.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
wykręcić licznik i rozebrać i zobaczyć co sie zablokowało ... to nie jest dużo pracy ... 8śrubek i 2 kostki, żeby wyjąć zegary ... a później jakostrzeba dostać się do środka
nic nie kręciłam z braku czasu i ochoty, roboty takie żmudne irytują mnie.
Spisuję km i po kłopocie albo kwestia przyzwyczajenia.
Przyjdzie wiosna, może się za to zabiorę, bo garażu niet, na dworju ciemno, zimno itp.
Jak coś mi się uda, dam znać
[ Dodano: Pią Cze 25, 2010 00:20 ]
wracając do tematu....
wykręcić cały zegar czy tylko zdjąć szybkę i ruszyć cyferki?
Nie wiem jak się do tego szitu zabrać. tzn jak tą szybkę wyciągnąć, żeby całej deski nie rozbrajać(wydaje mi się to dosyć czasochłonne)czy ktoś już to robi?
Jeżdżę już tal prawię rok, liczę km, co by na czas olej zmieniać itp, ale kiedyś, a nawet w nie długim czasie trzeba go będzie wymienić na nowe (MG ZR 1, 4 jest w planie). Więc fajnie gdyby licznik śmigał...
Ktoś miał takie doświadczenie i poradził sobie z nim?
Mi nie działa Prędkościomierz i licznik km czyli wina jest w impulsatorze skrzyni biegów?
Dam rade to samemu jakoś naprawić? czy należy kupić nowy impulsator? opłaca się to? dodam iż czeka mnie wymiana skrzyni biegów (odzywa się łozysko na skrzyni)
też miałem problem a z impulsatorem. Koszt nowego to 300 zł a wątpie czy znajdzie się jakiś zamiennik czy coś podobnego. Mi jak się popsuł to mechanik coś tam jakoś zgrzał przymocował i później działał jak należy. No ale po kieszeni trochę dostałem, bo to trzeba całą skrzynie wykręcać.
też miałem problem a z impulsatorem. Koszt nowego to 300 zł a wątpie czy znajdzie się jakiś zamiennik czy coś podobnego. Mi jak się popsuł to mechanik coś tam jakoś zgrzał przymocował i później działał jak należy. No ale po kieszeni trochę dostałem, bo to trzeba całą skrzynie wykręcać.
To dobry mechanik jak wyjmuje skrzynie żeby impulasator wymienić. Najlepiej z zrobic to na kanale, dostęp bezproblemowy a jak ktoś ma zwinne ręce nawet kanału nie potrzeba.
A ja słyszałem też taką wersje że prędkościomierz może nie działać za sprawą np. złamanego (ślimaka) w skrzyni biegów? lub coś podobnego? Mi to i to nie działa więc albo ten impulsator całkowicie padł albo.. ?
Wcześniej źle napisałem, chodziło mi o tą część impulsatora która siedzi w środku w skrzyni. To kółeczko, która napędza impulsator. teraz wiem, że to nazywa się ślimak a bez wyjęcia skrzynie nie da się tego naprawić
[ Dodano: Sro Cze 30, 2010 21:09 ] china22 a w ogóle nie dział Ci licznik czy tak jakby skacze ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum