Wysłany: Sro Mar 02, 2011 20:58 [416] Zamek bagażnika i Przegub?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Chciałem się dowiedzieć coś więcej na temat zamka bagażnika.
Czy kluczykiem którym odpalam samochód powinienem otworzyć bagażnik?
Próbowałem ale nie mogę tego zrobić. Proszę o wypowiedź, co mógłbym w tym przypadku zrobić i czemu tak jest, że nie mogę otworzyć bagażnika za pomocą kluczyka?
Druga sprawa to ABS, nie działa mi on i słychać zgrzytanie. Kiedyś mechanik powiedział mi, że jest to bodajże pierścień ABS-u. Z tego co się orientowałem to trzeba wymienić cały przegub. Czy jest jakieś inne wyjście?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 02, 2011 20:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 02, 2011 21:01 Re: [416] Zamek bagażnika i Przegub?
maanii napisał/a:
Próbowałem ale nie mogę tego zrobić. Proszę o wypowiedź, co mógłbym w tym przypadku zrobić i czemu tak jest, że nie mogę otworzyć bagażnika za pomocą kluczyka?
Druga sprawa to ABS, nie działa mi on i słychać zgrzytanie. Kiedyś mechanik powiedział mi, że jest to bodajże pierścień ABS-u. Z tego co się orientowałem to trzeba wymienić cały przegub. Czy jest jakieś inne wyjście?
kluczykiem powinno sie otwierac jak niechce to trza rozebrac zamek o go przeczyscic
co do ABS to chyba pierscieni nie da sie osobno kupic
Wysłany: Sro Mar 02, 2011 21:08 Re: [416] Zamek bagażnika i Przegub?
maanii napisał/a:
U siebie miałem problem z otwarciem drzwi przez kluczyk to popsikałem zamek porządnie WD-40. Po kilku próbach wszystko zaczęło działąć OK Może u Ciebie też pomoże, a jak nie to tak jak kolega wyżej napisał - trzeba będzie rozebrać zamek
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Czw Mar 03, 2011 14:46
Wszystkie zamki powinny otwierać się jednym kluczykiem. Jeśli się tak nie dzieje zamek może być zapieczony, uszkodzony lub też wymieniony np przez poprzedniego właściciela.
teoretycznie można wymienić sam pierścień abs-u ale zawsze jest ryzyko że straci się czas a naprawa i tak się nie uda, dlatego lepiej wymienić cały przegub.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Czw Mar 03, 2011 17:41
Jeśli kluczyk wchodzi do zamka ale nie da się przekręcić to jest szansa że pasuje i tylko wystarczy wyczyścić, u mnie rozruszał się od benzyny extrakcyjnej:
http://forum.roverki.eu/v...?t=55436#508487
dzięki za linka, w najbliższym czasie spróbuje rozkręcić zamek i przeczyścić, po wd40 nie pomogło jak bezpośrednio zaaplikowałem go do zamka. Kluczyk wchodzi lecz się nie przekręca.
Nie chcę tworzyć nowego wątku - więc proszę napiszcie mi czy kupując końcówki drążków kierowniczych i przegub należy kierować się firmą, marką zamienników które części i jakiej firmy sprawdzą się najlepiej?
Wysłany: Sob Maj 28, 2011 17:19
maani WD-40 wypłukuje wszystko co najlepsze w zamku Jeżeli już to zrobiłeś to trudno, teraz zaplikuj mu olejek maszynowy, taki jak sie stosuje do maszyn do szycia i zapamiętaj WD-40 dla precyzyjnych zameczków- to zabójstwo
Wysłany: Sob Maj 28, 2011 17:34
miałeś do stracenia- zamek, już widziałem kilka tak właśnie załatwionych zamków i nie tylko samochodowych przez ten specyfik, dobry specyfik, ale nie do zamków. Chyba że zaraz po jego użyciu ponownie zastosujesz oliwkę- wtedy ok. Teraz juz zapamiętasz, że WD- 40 jednak nie jest do wszystkiego
Wysłany: Sob Maj 28, 2011 18:06
maanii napisał/a:
a co wg ciebie teraz powinienem zrobić?
Tak jak Ci wyżej napisałem, spróbuj zaaplikowac do zamka rzadką oliwę do maszyn do szycia i próbuj dalej, jak sie nie uda- niestety bedziesz musiał go całkowicie zdemontowac i rozebrać- dojdziesz wtedy co go boli
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum