Wysłany: Wto Lip 12, 2011 06:59 [R416 '97] Klima nie zawsze się włącza
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam,
Wczoraj po raz pierwszy mi się zdarzyło, że wracając z pracy z włączoną klimą nagle zaczęła dmuchać ciepłym powietrzem. Wyłączyłem ją i gdy po chwili włączyłem to znów działała ok. 5 minut i znów się wyłączyła. To samo po krótkim postoju. Na początku działa a potem znów się wyłącza. Kontrolka od klimy świeci cały czas. Klima świeżo nabita (ok. miesiąc temu). Przy nabijaniu niby sprawdzali szczelność i wszystko było ok. Wygląda to tak jakby się coś przegrzewało i rozłączało.
Ma ktoś jakiś pomysł co to może być ?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 06:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sorry za lamerskie pytanie ale jak się robi to psyt ?
Mam odkręcić jeden z zaworów na chwilkę ? I gdzie te zawory się znajdują ?
A czy przyczyną takiego zachowania klimy mógł być niski poziom płynu chłodniczego? Dzis rano zauważyłem, że w zbiorniczku ledwo dno jest przykryte.
Niestety po dolaniu nie miałem czasu sprawdzić a musiałem Roverka zostawić w domu.
Zrobiłem, tak jak radziliście i niestety nadal klima po ok. 5 minutach chłodzenia się wyłącza i zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem.
Wygląda to tak jakby sprężarka się przegrzewała i się samoczynnie wyłączała bo jest odczuwalny minimalny skok na obrotach gdy się wyłącza (kontrolka w kabinie cały czas pokazuje, jakby klima była włączona).
Zrobiłem, tak jak radziliście i niestety nadal klima po ok. 5 minutach chłodzenia się wyłącza i zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem.
Wygląda to tak jakby sprężarka się przegrzewała i się samoczynnie wyłączała bo jest odczuwalny minimalny skok na obrotach gdy się wyłącza (kontrolka w kabinie cały czas pokazuje, jakby klima była włączona).
Jakieś pomysły ?
sprawdź czy po włączeniu klimy załącza się wentylator chłodnicy klimy.
może być tak, że padł, a wtedy rośnie ciśnienie w układzie klimy i może się awaryjnie wyłączać.
Czyli na postoju odpalasz auto z wyłączoną klimą, patrzysz czy went. się kręci, włączasz klimę i znowu patrzysz czy kręci, jak kręci to jest ok, jak nie to znasz przyczynę.
sprawdź czy po włączeniu klimy załącza się wentylator chłodnicy klimy.
może być tak, że padł, a wtedy rośnie ciśnienie w układzie klimy i może się awaryjnie wyłączać.
U mnie właśnie tak się dzieje.
Cytat:
A odnośnie czynnika to ile go powinno być w układzie ?
Odnośnie ilości czynnika krążyła gdzieś tutaj na forum tabelka, pewnie ktoś zaraz podrzuci
_________________ Rover 420 Si Lux '96 bez gaziuuu
wcześniej PoldoRover 1.4 MPi "Adrenaline" 105,5 KM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum