Wysłany: Sob Paź 29, 2011 14:27 [200 25 mg zr] co zamiast zegarka oryginalnego ??
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
WItam chce sobie zamontować w miejsce zegarka wyświetlacz z temperatura i zegarkiem i nie wiem jaki zamówić z allegro żeby pasował w miejsce oryginalnego zegarka... wiem ze nie obejdzie sie bez małych przeróbek ale moze ktoś z was montował coś takiego i moze podrzucić jakieś foto badź link do aukcji gdzie mozna coś takiego nabyć Chce zeby to dobrze i estetycznie wyglądało.
tomi_zog, Wiadomo coś więcej na temat tego komputerka z linka? Może jaka cena? Czy ktoś się orientuje, czy aktualna jest ta oferta? Znalazłem jeszcze coś takiego https://forum.roverki.eu/printview.php?t=64826&start=0
tomi_zog, Wiadomo coś więcej na temat tego komputerka z linka? Może jaka cena? Czy ktoś się orientuje, czy aktualna jest ta oferta? Znalazłem jeszcze coś takiego https://forum.roverki.eu/printview.php?t=64826&start=0
opis z pod filmiku: (na portalu cos wystawia wiec moze aktualne)
"mini komputer pokladowy rover. temperatura zewn. i wewn. zegar, data, napiecie akumulatora, ostrzeganie o braku swiatel i gololedzi.
nick allegro arkos.k info: arkos@interia.pl zrobie na zamowienie."
Ostatnio zapragnąłem jakiegoś fajnego zegarka z termometrem w moim Roverku. Przeglądając allegro doszedłem do wniosku, że większość to badziewie, w dodatku zależało mi na zamontowaniu go w miejscu oryginalnego zegarka.
Wpadłem na taki pomysł. Kupujemy tak zwany TID z Opla Astry F, Corsy C (Astra G też powinna podejść)
Podłączamy według schematu (rozpiska pinów kostki TID'a):
Widok złącza w wyświetlaczu od strony przyłączania:
styk sygnał kolor przewodu
1 +12V na stałe czerwony
2 NTC niebieski
3 masa zasilania brązowy
4 NTC niebieski z białym paskiem
5 +12V po stacyjce czarny
6 oświetlenie szary z zielonym paskiem
7 ? szary z czarnym paskiem
8 +12V po włączeniu radia czerwony z szarym paskiem
9 SCL brązowy z czerwonym paskiem
10 MRQ brązowy z szarym paskiem
11 SDA brązowy z czarnym paskiem
12 ? niebieski z czerwonym paski
Nas interesują plusy (stały i ze stacyjki), masa oraz dwa piny oznaczone NTC czyli czujnik temperatury. Można użyc oryginalnego z Opla lub termistera ze sklepu za 2 zł.
TO TYLKO MOJA TEORIA. Teraz pytanie - czy to ma szansę zadziałać ? Wydaje się, że tak... Na dniach zamawiam TID'a z allegro i będę kombinował. Gabarytami TID jest mniej więcej podobny do naszego zegarka więc nie powinno być problemu. Co o tym sądzicie ?
Remigiusz, TID wyświetla czas, datę, temperaturę i zamiast daty mial funkcje wyświetlania aktualnej prędkości do 53km/h oraz info z radia oryginalnego bez wyświetlacza, ponoć wspolpracowalo z niektórymi kenwoodami i grundigami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum