Forum Klubu ROVERki.pl :: [R25] po zatankowaniu do pustego baku nie chce odpalić
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[R25] po zatankowaniu do pustego baku nie chce odpalić
Autor Wiadomość
Piotrek_B. 

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 15:36   [R25] po zatankowaniu do pustego baku nie chce odpalić
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002

Wita (jeśli dobrze trafiłem), mam problem bo dziś rano rover nie chciał zapalić, elektryka działała, kręcił, ale nie dawał rady silnik wystartować, raczej nie zmarzł, bo o 7 rano nim dzisiaj wracałem wiec stał sobie może 4 godziny, jak postukałem w bak wywnioskowałem że nie ma paliwa (paliwomierz nie sprawny_przy innej okazji będę prosił o pomoc) a wracałem ze 130 na osi, to mogło zassać faktycznie tą resztkę. Dolałem 5 L świeżego diesla i nic, spróbowałem z gazem odpalić-nic, pod pompować tą pompką przy filtrze paliwa i też nic. Pytanie czy to może być całkowicie zapchany filtr paliwa, czy jednak coś innego? Dodam że do tej pory chodził super. Mam go około 2 tygodnie. Ew. może imo szfankuje, ale nie wygląda na to, bo kontrolka gaśnie jak zwykle a imo jest oryginalne, nie przerabiane. Proszę o sugestie, bo nie ufam lokalnym mechanikom tak do końca w kwestii roverów...
Ostatnio zmieniony przez szoso Sro Lis 02, 2011 16:19, w całości zmieniany 1 raz  

SPAMU¦

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 15:36   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 15:39   

pewnie pompa sie zapowietrzyła .... spróbuj odpowietrzyć pompę .... poluzuj też nakrętki od weżyków do wtryskiwaczy i zobacz czy paliwo leci .... jak tak to później poskręcaj i próbuj odpalać ... niestety o ile kojarzę to iDT po zapowietrzeniu nie dają sie łatwo odpowietrzyć.

azer 

Rover 25

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 17:01   

niech jedna osoba psika plakiem za filtrem powietrza i przepływką aby jej nie upaskudzić, druga niech odpali, po odpaleniu psikać pare sekund
Ostatnio zmieniony przez azer Sro Lis 02, 2011 17:01, w całości zmieniany 1 raz  

rajdon 

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 17:01   

Ja miałem podobne problemy, gdy zabrakło paliwa. Mimo odkręcenia śrubki przy wtryskiwaczu i pompownia, aż pocieknie paliwo (na prawdę pompowałem bardzo długo), auto nie chciało zapalić. Jedynym ratunkiem okazało się zapalenie ze spychu. Zdrowie to nie jest i jak podpowiadają inni koledzy może popsuć silnik. Dołączam się do pytania, co zrobić, aby odpaliło normalnie po tym, jak czasem paliwa zabraknie (w moim modelu nie ma kontrolki niskiej ilości paliwa).

marcin316 

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 17:19   

Trzeba pompować gruszką aż napełni się filtr paliwa i wszystkie przewody paliwowe idące do pompy, potem tak jak pisze Brt, poluzować przewody do wtryskiwaczy i kręcić aż zacznie lecieć paliwo.

W dieslu nie powinno się dopuścić do całkowitego opróżnienia zbiornika paliwa. Nawet jak wskaźnik nie działa to trzeba sobie zdawać sprawę jaki jest poziom w zbiorniku.

Remigiusz 

Rover 45

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 22:22   

Piotrek_B., Nalej więcej paliwa a nie 5 litrow, min 10 litrów albo 15 litrów :roll: Pod pompuj gruszka aż będzie twarda i potem próbuj odpalić :wink: Jak dalej nic to weź Plaka i Plakiem zaskoczy. aVp30 na tyle dobra ze w sumie samo odpowietrzana jest.

A drugie co może być ze po prostu tobie pompa padła jak nie chce odpalić :neutral: A próbuj najpierw powyższe metody :wink:

Tomek1212 

Wysłany: Czw Lis 03, 2011 10:00   

Tylko na plaku. Jeszcze nie widziałem diesla, który by nie chciał zapalić na plaku.

mentos 

Wysłany: Czw Lis 03, 2011 10:32   

Układ paliwowy w iDT nie jest chętny do odpowietrzenia kręcąc silnikiem.

Ja u siebie zdejmowałem przewód wchodzący do pompy i pompowałem gruszka aż pojawi się tam paliwo.. dwa obroty rozrusznikiem, znowu zdjęcie przewodu i pod-pompowanie. Tak może dwa razy. Za trzecim już się rozkręcił.

Dodam, ze poluzowany wtrysk sikał paliwem - może jakimiś resztkami i było to dość mylące.

Piotrek_B. 

Wysłany: Czw Lis 03, 2011 17:52   

Zrobione. Czas pracy własnej: 10 minut. Wstępna diagnoza mechanika: przypchaj auto, z godzinę mi zajmie naprawa tego (i pewnie ze 40 zeta), więc tak jak Brt pisał, odpowietrzyłem filtr tą śrubką na górze, poluzowałem wtryskiwacze (paliwko leciało) i zaskoczyło. Generalnie bez większego problemu się obeszło i nawet nie zalałem ropą nic (minimalnie filtr :wink: ) Dzięki wszystkim za chęci :mrgreen:
PS. małą rada dla potomnych z podobnym problemem: UPEWNIJCIE SIĘ ŻE AKU MA WYSTARCZAJĄCO ENERGII!!! (mój padł w między czasie, to na kablach był pod fordem 1.3 i dopiero jak dostał prąd z czegoś mocniejszego to tryknął)

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Czw Lis 03, 2011 18:20   

no i gut :) :ok: .... teraz tylko tankuj trochę szybciej ;)

Odpowiedz do tematu