Wysłany: Nie Lip 22, 2012 14:02 [R200] Jaka powinna być bateria?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1999
Witam. Mam pytanie takie prawie oczywiste ale jestem ciekaw. Jak maksymalnie dużą baterię mogę zainstalować w Rover 200 . Posiadam baterię 62 Ah 510 A i nie wiem czy alternator da radę naładować . Obecnie mam zainstalowaną baterie 390 A . Za wszelkie porady i podpowiedzi z góry dziękuje. Pozdrawiam serdecznie !
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 22, 2012 14:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Alternator w 1.4 powinien dawać rade doładowywać akumulatory do 65Ah, ale nie można zapomnieć o zależności poboru prądu do jego odzyskania, więc im większy akumulator tym dłużej będzie się doładowywał, więc nie polecam 62Ah na krótkie trasy, tym bardziej w zime.
Alternator w 1.4 powinien dawać rade doładowywać akumulatory do 65Ah, ale nie można zapomnieć o zależności poboru prądu do jego odzyskania, więc im większy akumulator tym dłużej będzie się doładowywał, więc nie polecam 62Ah na krótkie trasy, tym bardziej w zime.
ja polecam ci akumulator 62Ah ;jeśli tylko wejdzie, a w szczególności w zimie.
Akumulator jest głównie ta naprawdę tylko do rozruchu, więc po co pchać duże?
Nic to nie da, a jak dużo odbiorników energii będziesz miał włączonych to może się okazać że akumulator się nie doładowuje.
A taki ulega zasiarczeniu itd.
maciek0272 Ja mam W swoim rover 200 Centra Futura 53Ah 540A Zimą w czasie mrozów powyżej -15 muszę go czasem doładować bo jeżdżę na krótkich dystansach i nie zdąży się naładować.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nic to nie da, a jak dużo odbiorników energii będziesz miał włączonych to może się okazać że akumulator się nie doładowuje.
To co kolega napisał to bzdura!.
A drugi kolega jeśli ma centrę futurę 53Ah i musi doładowywać to coś jest nie tak. albo sama bateria jest słaba, albo ma złodzieja prądu, albo problemy z ładowaniem.
A drugi kolega jeśli ma centrę futurę 53Ah i musi doładowywać to coś jest nie tak. albo sama bateria jest słaba, albo ma złodzieja prądu, albo problemy z ładowaniem.
A "kolega" nie wie że producenci akumulatorów zalecają okresowe doładowywanie nawet nowych baterii jeśli podczas dużych mrozów auto porusza się na krótkich dystansach ?
Z tego co się orientuję fabryka montowała w rover 200 45Ah a mój ma 53Ah więc ma prawo się nie doładowywać w duże mrozy jeśli jeżdżę tylko po mieście więc twierdzenie że "coś jest nie tak" to jest dopiero bzdura.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
A "kolega" nie wie że producenci akumulatorów zalecają okresowe doładowywanie nawet nowych baterii jeśli podczas dużych mrozów auto porusza się na krótkich dystansach ?
Z tego co się orientuję fabryka montowała w rover 200 45Ah a mój ma 53Ah więc ma prawo się nie doładowywać w duże mrozy jeśli jeżdżę tylko po mieście więc twierdzenie że "coś jest nie tak" to jest dopiero bzdura.
45Ah a 53Ah to jest tak niewielka różnica że o takiej się nawet nie mówi. producenci aut wkładają akumulatory takie jakie można włożyć najmniejsze. czyli prawie beż żadnego zapasu. także 53Ah jest jak najbardziej odpowiedni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum