Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1995
Witam,
Dziś odebrałem dowód rejestracyjny i zauważyłem że nie mam wbitego katalizatora co było we wcześniejszym. Od razu wpadła mi do głowy myśl żeby go wyciąć, tylko tu sie rodzi pytanie. Czy to ma jakikolwiek sens? Samochód z 95 roku więc może być w różnym stanie, a sprawdzić nie mam jak na chwile obecną.
I jeszcze jedno pytanie. Czy przy niedłubanym silniku wsadzenie stożka coś poprawi poza tym że będzie głośniejszy?
Pozdrawiam Intruz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 25, 2013 11:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeżeli KAT zapchany to może pomóc jeżeli ok to odpuść.
Stożek ok ale tylko w airboxie i odpowiednim dolotem - to wydatek kilkuset zlotych a za 30 zł to daruj sobie ja mam wkładkę K&N i nie narzekam.
ycinaj śmiało, może być zatkany, z resztą katalozator dławi spaliny, usuwając go napewno spaliny szybciej będą 'wydalane'.
jeżęli zatkany to tak, jeżeli sprawny to zbyt szybkie wydalanie spalin pogorszy osiągi...w przeciwnym razie każdy kto chce mieć odejście jeździłby z rurą od pieca o przekroju 20 cm
Wojtek88 napisał/a:
Po wycięciu kata możesz go sprzedać, wyjdziesz nawet na tym z lekkim '+'
Ciężko powiedzieć, zajrzyj na civic4g fanatics, jest tam dział 'concerto' i poszukaj tematu użytkownika NoRo, on się bawił w dolotu do DOHC.
osarro napisał/a:
Wojtek88 napisał/a:
ycinaj śmiało, może być zatkany, z resztą katalozator dławi spaliny, usuwając go napewno spaliny szybciej będą 'wydalane'.
jeżęli zatkany to tak, jeżeli sprawny to zbyt szybkie wydalanie spalin pogorszy osiągi...w przeciwnym razie każdy kto chce mieć odejście jeździłby z rurą od pieca o przekroju 20 cm
nie zgodzę się do końca, dwa razy większe tłumiki dobre są do turbo, w jednostce wolnossącej układ wydechowy powinien stwarzać delikatne ciśnienie dla przepływających spalin. katalizatory raczej 'zabierają moc', więc usuwając je raczej ułatwimy spalinom wyjście, ale naturze nie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum