Wysłany: Wto Lut 26, 2013 22:45 [Mercedes 190 2.5D 90r] Bardzo duże spalanie
Typ: D Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: < 1993
Witam posiadam merca 190 automat z rzekomo w miarę ekonomicznym silnikiem jakim jest 2.5D. Otóż problem polega na tym że auto zaczęło spalać ok 20l ON na 100 km
W aucie ostatnio wymieniłem termostat wiec to nie jego wina, wymienione wszystkie filtry, oleje i nic.....
Mam tego mietka juz ładnych parę lat i nigdy tyle nie palił nawet na zawieszonym termostacie czy też przy dużych prędkościach.
Gdzie szukać problemu??
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 22:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jak dobrze myślę, to jest to stara jednostka z mechaniczną pompą boscha. Najprawdopodobniej po prostu wtryski zaczęły lać. Najlepiej oddać do jakiegoś speca od diesli,żeby przy okazji wyregulował, albo od razu wymienić końcówki (to jakieś 40-50plnów sztuka)
[ Dodano: Wto Lut 26, 2013 23:01 ]
aha i nie ignoruj tego za długo, bo potrafi wypalić dziurę w tłoku
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
O kur...cze wiec wymienie na początku koncówki wtrysków i zobaczymy dalej.
Tak muszę to zrobic szybko gdyz jezdzę tym autem w długie trasy:D i nigdy nie było problemu a teraz masakra. Auto jest na pewno na mechanicznej pompie boscha. I dodam ze tankuje raczej dobre paliwo bo nie polskie gdyz autko uzywam głównie we francji i też tu przyechodzi wysztkie naprawy:D
A ja zaproponuję jeszcze banalne posprawdzanie wszelkich wężyków (przelewy, powroty, rurki pod spodem do baku) ... kolega kiedyś na Zlocie miał "spalanie" (raczej zużycie paliwa ) rzędu 15l/100km ... okazało sie że wężyk przelewu sparciał i przepuszcza i wiecej kapało na drogę niż do cylindrów
Brt, Bak mercedes ma w bagażniku wiec czuć by było ropke nie tak dawno wymieniałem co niektóre węże, i merc nawet kropli płynów nie gubi ( przynajmniej nic nie za uważyłem )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum