Wysłany: Sob Mar 09, 2013 20:03 [ALL] Jak "odmulić" samochód ?
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Witam. Myślę że ten temat dotyczy wszystkich marek. Posiadam Forda Mondeo mk2 z 99' 1.8 benzyna 115km. Mój egzemplarz jest strasznie zamulony. Przejechałem się takim samym sąsiada, tylko że w kombi i jego auto aż się rwie do jazdy. Moje idzie dobrze ale jak sie je porządnie rozpędzi, a tak to masakra. Ostatnio jadą wolno na 2 biegu wcisnąłem gaz do dechy a on potrzebował kilku sekund, żeby załapać Myślałem nad środkiem do czyszczenia wtrysków, ale czy jest sens ?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 09, 2013 20:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
fakt, filtra paliwa nie wymieniałem, ale forda od jakieś pół roku mam w sekwencyjnym gazie. Od gazu są 2 filtry (co 15 i co 30 tys. km) Jeden niedawno wymieniłem, bo przyszła na to pora. A auto czy na benzynie czy na gazie strasznie zamula....
1. Jak tam sprzęgło? Te kilka sekund na załapanie to może być ślizganie się sprzęgła.
2. Filtr powietrza.
3. Bolączki źle wyregulowanej instalacji gazowej - rozjechały się mapy.
Kilka rzeczy na początku przychodzących mi do głowy...
Najbardziej możliwa teoria to chyba jednak to sprzęgło, ponieważ łapie mi bardzo wysoko. Ale z drugie strony auto mam jakieś 5 lat i muł jest cały czas i sprzęgło też wysoko łapie odkąd pamiętam. Ale czy ślizgające się sprzęgło nie byłoby widoczne na obrotomierzu ?
Jak najbardziej widać na obrotomierzu. Ślizgające się sprzęgło można rozpoznać, gdy obroty rosną szybciej niż czuć przyśpieszenie. Tak jakby silnik dawał momentu obrotowego a auto nie chciało przyspieszać. Gdy same obroty wolną rosną, sprzęgło może być ok, a przyczyna jest gdzieś indziej.
Temat nie tyczy się diesla, tylko benzyny, nie wiem, ja ewentualnie myślałbym nad acetonem, bo ludzie tak robią, tylko kwestia elementów gumowych po drodze...
A ogólnie jeśli auto nie jest już w połowie drogi na złom to oszczędziłbym mu takich doświadczeń...
Aceton zdecydowanie odpada.
w przypadku benzyny nic nie pomaga tak jak bialy denaturat przecedzony przez gęste sito i wlany do baku.
Przepaliłem tak piłę spalinową i mikrotraktorek i silniki chodza jak nowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum