Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.3 Rok produkcji: 1996
Mam kilka problemów ..
Mam rovera 623 Si AUTOMAT , bardzo mocno zjechanego ale to bardzo mocno ( Proszę nie dawać propozycji kupna nowego bo i tak tego nie zrobie )
Problem zaczne od tego iż :
- Podczas jazdy w trasie jak i na mieście samochód traci obroty i się po chwili wyłącza , ma problem z pózniejszym odpaleniem .
- Ma problem również z gazem , gdyż jest założona sekwencja i maksymalna prędkość wynosi 60/h dobrym wiatrem i z górki . Byłem u gazownika i mam rozwaloną jakąś część która transportuje gaz do cylindrów
- na benzynie samochód nie może osiągnąc prędkości większej niż 100 km a ostatnio nim frunąłem ok. 180 km/h
- Pali mi 13 litrów benzyny i 19 l gazu na 100 , co zrobić by palił mniej ?
- podczas szybkiej jazdy samochód mi zaczyna mocno wibrować. na gazie to normalnie trzęsie się i to bardzo widocznie w dodatku hałasuje jak ciągnik nawet podczas wolnej jazdy lub Stania w miejscu !
- Jeżeli za mocno docisnę gaz , samochód przeskakuje np. z 2,3 tys obrotów do 3,8 co jest ?
Co mam robić ? nie chce wymieniać silnika , lecz jeśli bd musiał to najchętniej jakiś 1.8 lub 2.0 .. by palił mniej .
Samochód ma przejechane 354 tys km .
Pytanie do was . Co mogę zrobić by :
- poprawić jazdę
- zmiejszyć spalanie
- Wyeliminować wibrowanie
- zmiejszyć hałas w środku
- poprawić obroty ..
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 20, 2013 22:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mam 618Si 1.8 16v 115km na sprzedaz 315kkm przebiegu ale chodził brzytew. Niestety brat miał wypadek i został na części. Jest drugi już w moich rękach rover 618i z takim samym silnikiem i nie narzekam
[ Dodano: Sro Mar 20, 2013 22:28 ]
Może najpierw napraw wtryskiwacze gazu tak jak radzi gazownik
[ Dodano: Sro Mar 20, 2013 22:29 ]
Jest to automat więc jak wcisniesz mocno gaz to obroty się zwiekszają bo redukuje Ci bieg w dół chyba logiczne:)
[ Dodano: Sro Mar 20, 2013 22:32 ]
Co do małej prędkości: Swiece, przewody WN zmieniałeś kiedykolwiek?
Trzęsie, rzuca silnikiem bo nie chodzi pewnie na wszystkich cylindrach. Z tąd to duże spalanie i mało mocy, hałas. Niech ktoś mnie poprawi jeśli się myle.
Krok po kroku to możesz kupe kasy wydać:) Ale świece i przewody WN możesz i tak zmienić napewno nie zaszkodzi.
Mi pali ok 10l/100km gazu w trasie i 12-13 w mieście. Ale wiem że niektóży piszą że im palą znacznie mniej. Na benzynie tylko odpalam i nagrzewam silnik więc nie wiem ile mi pali ale pewnie ok. 8l
[ Dodano: Pią Mar 22, 2013 12:05 ]
Możesz jeszcze Wyrególować luzy zaworowe- jeśli zrobisz to sam to nic nie kosztuje (chyba że kpl uszczelek pod pokrywe zaworów albo silikon
[ Dodano: Pią Mar 22, 2013 12:11 ]
Jak chcesz mogę Ci na maila wysłać Instrukcje obsługi do Rovera 600. Ja razem z nią zmieniałem rozrząd krok po kroku i zawory i wyszło idealnie. Jeżdził lepiej niż wcześniej.
ja bym zaczął od podjechania do pierwszego lepszego warsztatu i zmierzył kompresję na wszystkich garach czy jest jednakowa/podobna bo może okazać się że rzeczywiście nie pali na wszystkie i jeżeli w jednym jest mniejsza kompresja to bym na poważnie rozważył zakup innego autka bo lista napraw jest długa i możesz wydać więcej niż autko jest warte. jeżeli kompresja ok to podstawa: wymiana przewodów WN, wymiana świec, filtr powietrza, paliwa, czyszczenie parownika (spuszczenie śluzu) czyszczenie wtryskiwaczy... to chyba wszystko z tanich rzeczy co na początek powinieneś zrobić.
Można sprawdzić czy olej ma normalny kolor i konsystencje i czy nie ubywa płynu chłodniczego. czy silnik się nie przegrzewa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum