Wysłany: Pon Lut 03, 2014 13:28 [R75] webasto - nie wyłącza się
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
problem polega na tym że zazwyczaj jeżdżę kilka km i wiadomo że webasto nie zdąży nagrzać i się wyłączyć. ale jechałem wczoraj do Poznania 140km i po dojechaniu i zgaszeniu silnika okazało się ze webasto dalej chodzi.
czy to jest normalne ze po 140km webasto jest wstanie sie ponownie włączyć i dogrzewać ? bo mi sie wydaje ze powinno na zimnym silniku sie zapalic nagrzać do tych 60C i się wygasić całkowicie.
co o tym sądzicie ?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 03, 2014 13:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 344 Skąd: Mazury
Wysłany: Pon Lut 03, 2014 17:15 Re: [R75] webasto - nie wyłącza się
maciejosw napisał/a:
czy to jest normalne ze po 140km webasto jest wstanie sie ponownie włączyć i dogrzewać ? bo mi sie wydaje ze powinno na zimnym silniku sie zapalic nagrzać do tych 60C i się wygasić całkowicie.
co o tym sądzicie ?
U też tak jest więc to raczej normalne, u mnie webasto pracuje cały czas i po wyłaczeniu silnika, webasto pracuje jeszcze przez 2-3 minuty ( studzenie, wygaszanie)
Wysłany: Pon Lut 03, 2014 17:40
sash997 napisał/a:
a wogóle odpala i grzeje czy tylko dmuchawe słychać?
pracuje i grzeje
pablo napisał/a:
maciejosw napisał/a:
co o tym sądzicie ?
U też tak jest więc to raczej normalne, u mnie webasto pracuje cały czas i po wyłaczeniu silnika, webasto pracuje jeszcze przez 2-3 minuty ( studzenie, wygaszanie)
tak być nie powinno bo webasto dogrzewa wode chyba do 60C i powinno się wyłączyć a silnik do 90C samo powinien dobić. to jest tylko zbedne spalanie w granicach 0.5-1l na godzine a to wcale nie tak malo
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Pon Lut 03, 2014 20:17
jak padnie termostat to jest problem z osiąganiem właściwej temperatury,możesz odłączyć piec i sprawdzić czy w mróz wchodzi Ci wskazówka na środek skali
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
sash997, a ten czujnik temp. webasto przy zderzaku jaką rolę odgrywa?
Jest on używany po to aby włączyć piec automatycznie po uruchomianiu silnika, jak temperatura na zewnątrz jest poniżej +5°C. Jest to właściwie prosty termowłącznik. Poniżej tej temperatury podaje +12V do sterownika pieca.
Nie decyduje on w żaden sposób o wyłączeniu pieca. Od tego jest czujnik temperatury wewnątrz pieca, który sprawdza temperaturę płaszcza wymiennika. Piec grzeje do około 70°C i przełącza się w tryb połowy mocy.
Wysłany: Nie Lut 09, 2014 17:04
Pieta napisał/a:
MatiNitro napisał/a:
sash997, a ten czujnik temp. webasto przy zderzaku jaką rolę odgrywa?
Jest on używany po to aby włączyć piec automatycznie po uruchomianiu silnika, jak temperatura na zewnątrz jest poniżej +5°C. Jest to właściwie prosty termowłącznik. Poniżej tej temperatury podaje +12V do sterownika pieca.
Nie decyduje on w żaden sposób o wyłączeniu pieca. Od tego jest czujnik temperatury wewnątrz pieca, który sprawdza temperaturę płaszcza wymiennika. Piec grzeje do około 70°C i przełącza się w tryb połowy mocy.
a jeśli silnik ma juz 90C to piec sie calkowicie rozłączy czy bedzie pracowal na połowe mocy ?
Pamiętaj, że wskazówka jest już na godzinie dziewiątej po osiagnieciu około 80°C. Piec będzie na połowie mocy nawet jak wskazówka stoi jak wryta na dziwiątej. Z tego co zauważyłem to w pewnych warunkach w końcu się wyłaczy. Pewnie jest jakaś logika w oprogramowaniu , która sprawdza spadki temperatury.
Jak masz wodę gorącą i odpalasz auto to piec się nie uruchomi, mimo że temeratura na zewnątrz jest niska, ale właczy się jak temperatura wody spadnie.
Pieta, osobiście sprawdzałem u siebie, że wskazówka ustawiała się u mnie na "9" już przy wskazaniach komputera ~74-75C, po wyjściu z auta, po 25km drogi z Kielc webasto nadal szumiało na pół gwizdka. Już nawet przestało mnie to interesować Ono żyje swoim życiem, jak nie odpali albo znowu mi zrobi RRR widmo to się zainteresuję
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Nie Lut 09, 2014 22:27
ja kupiłem termowłącznik na 80st i mu zainstaluje na wężu aby go wyłączyć całkowicie jak tą temp osiągnie bo szkoda pieca żeby ciągle był aktywny, ale zauważyłem jeszcze coś ciekawego i sprawdze to na dniach bo wersja B ma wykorzystany pin 1 do dogrzewania silnika kiedy ten pin to ''włącznik główny'' pieca a pin 3 jest to ''zapotrzebowanie dogrzewania'' według programu thermo test,sprawdze czy po podaniu tej masy na 3 pin piec sie wyłączy całkowicie po osiągnięciu jakiejś tam temperatury
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Wysłany: Pon Lut 10, 2014 01:32
sash997 napisał/a:
ja kupiłem termowłącznik na 80st i mu zainstaluje na wężu aby go wyłączyć całkowicie jak tą temp osiągnie bo szkoda pieca żeby ciągle był aktywny, ale zauważyłem jeszcze coś ciekawego i sprawdze to na dniach bo wersja B ma wykorzystany pin 1 do dogrzewania silnika kiedy ten pin to ''włącznik główny'' pieca a pin 3 jest to ''zapotrzebowanie dogrzewania'' według programu thermo test,sprawdze czy po podaniu tej masy na 3 pin piec sie wyłączy całkowicie po osiągnięciu jakiejś tam temperatury
ja mam taki włącznik zamontowany na 3 pin i zawsze jak był odpalony nawet długo to się nie zdarzyło żeby się samoczynnie wyłączył. Może za krótko go trzymałem ale nie ma co przesadzać bo szkoda akumulatora
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum