Wysłany: Sob Mar 15, 2014 14:17 [R214] nie gaśnie kontrolka od otwartego bagażnika
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1997
Witam . Tydzień temu kupiłem rover 214 . RovereK jak narazie sprawuje się ok ,ale chce go dopracować . Mam kilka problemów .Ponieważ świeci mi się kontrolka srs. I ciągle świeci mi kontorlka od otwartej klapy bagażnika .Dziś próbowałem to naprawić i zauważyłem że tam jest taka blaszka która chyba tego nie odłącza .I moje pytanie jak ją odgiąć i co z nią zrobić ? Oraz jak naprawić srs by ta kontorlka nie paliła się ?
Ostatnio zmieniony przez adrianek Sob Mar 15, 2014 17:13, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 15, 2014 14:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Z SRS (Restraint System) nie będzie prosta sprawa. Błąd poduszki (może jej nie ma albo odłączyła się), napinacze pasów, zwarcie kabli gdzieś na trasie, taśma, sensor, kabelek pod fotelem - jak widzisz sporo podzespołów może mieć usterkę.
Pobierz sobie RAVE i tam poczytaj o SRS ale najpierw
https://forum.roverki.eu/googlesearch.php?q=kontrolka%20srs
Co do klapy to musisz rozebrać ten zatrzask i upewnić się. że styk jest NC (Normally Closed - normalnie zamknięty czyli zawsze zwiera <klapa otwarta>) ale niczego nie odginaj jeśli nie jesteś pewny kształtu blaszek styku. Wiązka klapy jest ok? Może ona wywala błąd, sprawdzał?
Sprawwa wygląda tak . Blaszka jest ok bagażnik otwarty świeci .A gdy zamykam to do
połowy nie swieci a jak jest przy połowie to zaraz świeci .Co to może być ?
adrianek, wiązka tylnej klapy, wężyk gumowy po prawej, tam lubią przetrzeć się kable. Trzeba to rozebrać i naprawić, najlepiej wymienić kabelki w tym miejscu na zupełnie nowe.
Słuchaj, masa jest tematów na forum, ale nie ma łopatologicznych tutoriali co do takich szczegółów, wiem natomiast, że niektórzy boją się dłubania w elektryce. Zrób to jak najprędzej, w razie pytań pisz mi śmiało na PW, robiłem tę wiązkę z 2 miesiące temu, banalna lecz czasochłonna rzecz.
Co do klapy to się podepnę, autko nieco inne bo 414si, jednak kontrolka klapy i światełko w bagażniku nie świecą po otwarciu klapy. Jak mam otwarty bagażnik i nacisnę na tą blaszkę to i światło i kontrolka normalnie się zapalają, a w momencie otwierania bagażnika wajchą w środku auta kontrolka mrugnie tylko. Styki wykluczam, tak samo kable. Co to może być?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum