Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam mam problem w swoim roverze podczas hamowaniu drzy mi pedał hamulca podejrzewam ze cos z zaciskiem nie tak tarcze były toczone i klocki nowe czy mozna ten zacisk jakos zregenorowac czy trzeba wymienic nie mam pojecia czy te prowadnice mozna wymienic razem ze sróbami czy trzeba nowy zacisk ?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 23, 2014 11:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
podczas toczenia tarcze sa zakładane na specjalny uchwyt i nie ma prawa bić powierzchnia jest nacinana na nowo nie zaleznie od starej płaszczyzny czyli nowa płaszczyzna zawsze jest współosiowa bez bicia wiem bo sam toczyłem i tocze ludziom od kilkunastu lat dlatego dałem ten temat bo nie znam przyczyny tarcze są idealne tylko czy zacisk da sie zregenorowac czy trzeba wymieniac na nowe tam prawdopodobnie jest luz na prowadnicach (srubach)
tam prawdopodobnie jest luz na prowadnicach (srubach)
to akurat nie będzie miało wpływu na drgania pedału hamulca przy hamowaniu.
Jezeli masz drgania pedału hamulca podzaczas hamowania, to albo krzywa tarcza, krzywa piasta lub luzy w ułożyskowaniu koła.
Jeszcze raz zapytam. Było mierzone bicie tarczy po toczeniu już założonej na piastę koła
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Pią Maj 09, 2014 19:24 [rover 214 1997 r 1.4 ] hamulce przód
Mierzyłem dziś i odchylenia nie ma zadnego a jezeli śruby które wchodzą do tuleji i które są mocowaniem zacisku bedą miały luz po zakreceniu nie bedą powodować podskakiwania zacisku i tym bicia w pedale ? a da sie skasowac luz w łozysku piasty koła ? bo nie sprawdzałem
[ Dodano: Pią Maj 09, 2014 20:24 ]
Tarcza była przetoczona poraz drugi bo okazało sie ze jest krzywa no i co po kilku dniach znowu zaczeła bić na początku tylko po zagrzaniu sie teraz juz cały czas i co to moze byc wina tarczy ? podejrzewam ze łozysko nie ma luzu bo wymieniałem ostatnio osłone przegubu i raczej było dobre ani nie szumi anie nie bije nic podczas jazdy doradzcie coś
Wysłany: Sob Maj 10, 2014 12:31 [rover 214 1997 r 1.4 ] hamulce przód
Mierzyłem na piascie nie ma bicia. Moze poprostu tarcza jest słabej jakosci i sie odkształca podczas hamowania mechanik mi mówił ze tarcza mozebyc wadliwa ze posiada pewną grubosc utwardzoną i podczas zebrania tej warstwy moze sie krzywic chociaż moja tarcza ma grubos 11.5 mm a nowa 12 13
Nie pamiętam czy zwykły kant ma taki sam zawias z przodu jak coupe, zbyt dawno to było. jeśli tak to są tam drążki reakcyjne od dolnego wahacza do przedniej belki. W belce drążki są mocowane na gumowych poduszkach, i je sugerował bym sprawdzić. Miałem podobnie w R600 tam tez są podobne drążki, tez biło, wymieniłem tarcze klocki, regenerowałem zaciski, winne okazały się wyrobione poduszki drążka reakcyjnego, koszt niewielki a bicie ustało całkowicie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum