Wysłany: Wto Maj 20, 2014 22:31 [R200] hałas podczas jazdy
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Witam. Jestem tu nowy, niedawno nabyłem mojego R i chciałbym zasięgnąć porady odnośnie hałasów podczas jazdy. Ciężko mi zdefiniować dokładnie ten dźwięk - coś pomiędzy szumem i szuraniem Słychać je tylko podczas jazdy na biegu. Bardziej podczas hamowania silnikiem niż przy przyśpieszaniu. Po rozmowie ze znajomymi mam parę swoich typów ale chciałbym jeszcze zasięgnąć Waszej opinii. Liczę na pomoc.
Jeszcze drugie mniej ważne pytanie: przy zmianie biegów czasem słychać metaliczny dźwięk, coś jakby gdzieś się walał jakiś metalowy przedmiot ale to nie jest aż tak uciążliwe.
Będę wdzięczny za diagnozę i jakie ewentualnie kroki podjąć w celu naprawy.
PS. offtop - na klapie bagażnika mam znaczek "Silverstone" jednak nie jestem pewny czy znajduje się on tam oryginalnie, gdyż nie mam na kierownicy tego drewnianego elementu tylko całą obszytą. Po czym jeszcze mogę to sprawdzić?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 20, 2014 22:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
@capsoft niestety pracuje tak samo jak na nagraniu od razu całą skrzynie wymieniać czy jest to jakiś element, który zazwyczaj jest przyczyną?
Dzięki za pomoc.
Mam to samo w swoim MG mam nadzieje że nie trzeba będzie wymieniać całej skrzyni. U mnie jeszcze nie słychać tego tak bardzo, najbardziej słyszalne jest to przy ok 3k obrotów. Na weekendzie będę próbował dokładniej zlokalizować uszkodzone łożysko.
Problemem rozwiązany. Wymieniłem całą skrzynię, bo miałem pod ręką od znajomego i hałas zanikł. Pozostało jedynie te dziwne, metaliczne obijanie się ale tym się zajmę w przyszłości.
Wszystko razem 660zł. (350 robota, 300 skrzynia, 10 dodał za olej)
/Tylko martwię się olejem w skrzyni, bo mechanik stwierdził, że do takiej skrzyni leje się 1l oleju. Nie wiem ile tego wyjdzie ale chyba powinno się lać aż pocieknie ze śruby przelewowej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum