Forum Klubu ROVERki.pl :: [Rover 75] Proszę o obiektywną opinię
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Rover 75] Proszę o obiektywną opinię
Autor Wiadomość
Hesullaj 

Wysłany: Nie Sie 31, 2014 11:19   [Rover 75] Proszę o obiektywną opinię

Witam wszystkich!

Chcę zakupić Rovera 75 2.0 V6 automat. Nie jestem orłem z motoryzacji, a tu podejrzewam, że znajdą się tacy :) Prosiłbym o obiektywną ocenę na temat tej aukcji:

http://allegro.pl/rover-7...4534560143.html

- Chodzi mi o to czy cena jest adekwatna do tego modelu bo znajduję na innych aukcjach po prostu tańsze. Ile powinno się zaśpiewać za ten konkretny samochód?
- W samochodzie został wymieniony rozrząd i uszczelka pod głowicą. Na co zwrócić uwagę przy ewentualnych oględzinach?
- Do opłat został mi jeszcze recykling no i przerejstrowanie (jeżeli bym się zdecydował).

Sprawa wygląda tak, że samochód ten należy do osoby z rodziny chłopaka mojej siostry, więc liczę na to, że wszystko jest wiarygodne i, że bubla do rodziny by nie wcisnął. Zasięgnąłem trochę języka i wszyscy mówią, żę trochę drogo jak na ten egzemplarz, więc proszę Was Roverzyści o podpowiedź co zrobić?

SPAMU¦

Wysłany: Nie Sie 31, 2014 11:19   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

adam_26 

Rover 75

Wysłany: Nie Sie 31, 2014 13:05   

Auto naprawdę godne uwagi. Przebieg wygląda na realny, kierownica pościerana jest jak by miała właśnie już ok 200tys km, siedzenia też widać że są trochę zużyte, ale są jeszcze w spoko stanie. Fajne felgi z jeszcze dobrymi oponami które też swoje kosztują.
Opis wyposażenia zgodny z tym co jest w aucie. Mam bardzo podobnego Roverka też w automacie i też z szyberdachem :mrgreen: Kupowałem od polskiego właściciela z 3 letnia LPG (bez dodatkowych opłat za przerejestrowanie) stał za 9800 zł. Po tym jak powiedziałem że auto się podoba mi ale boje się automatu właściciel zjechał mi jeszcze z ceną na 9 tys. Przy kupnie jeszcze stargowałem na 8,8tys . Myślę że cena może być adekwatna ale ja bym się targował do 9tys. W tym LPG brak więc targuj się zapytaj się czy mają jeszcze jakieś zimowe opony do niego może dorzucą. Jeśli były robione uszczelki głowicy to zapytaj się czy mają na to jakieś papiery faktury itp., zobacz czy zostało to zrobione tak jak ma być, czy silikon nie wystaje z pod jakiś uszczelek. Podobnie z rozrządem czy był robiony kompletny czy tylko paski, bez faktur bym nie wierzył że było robione wszystko. Koszt kompletnego rozrządu to ok. 1300zł + robocizna
Dobrze jest posprawdzać temperaturę rozgrzanego silnika na diagnostyce OBC rozdział 7 więcej masz tutaj : https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=85346#85346 jak silnik będzie miał ponad 100 stopni podczas pracy to lipa. Zapytaj się co z termostatem jak była uszczelka uszkodzona to musiała być jakaś przyczyna jej uszkodzenia.
Zobacz czy się włączą biegi wentylatora zgodnie z:
KV6
If the ECT sensor registers engine coolant temperatures of:
Between 96°C and 100°C, = Low fan speed
Between 102°C and 106°C, = Medium fan speed
Between 108°C and 112°C, = High fan speed
Po miesiącu od kupna swojego zobaczyłem że nie działał mi 1 bieg i wentylator włączał się dopiero przy 106 stopniach. Na Klimie przez brak tego biegu mi raz działał raz nie a powinien działać cały czas.
Aha jeszcze sprawdź skrzynie czy nie szarpie czy dobrze przerzuca wszystkie biegi.

SeniorA 

Wysłany: Nie Sie 31, 2014 13:21   

Hesullaj napisał/a:
Chodzi mi o to czy cena jest adekwatna do tego modelu
wg. mnie jeśli jest wszystko sprawne i jest zrobiony rozrząd ,to cena nie jest wygórowana. Coś mi tu nie gra z kolorami w tapicerce , w jasnej wszystko powinno być jasne tzn. boczki drzwi i doły siedzeń a tu są czarne, tak jak tu http://www.the75andztclub...ad.php?t=22249, auto od handlarza to możer było coś kombinowane. Są jakieś dokumenty ?, ile kluczyków ?.
Jeszcze to https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=81640

Odpowiedz do tematu