Wysłany: Czw Lip 03, 2014 09:42 [R75]kto z wroclawia pomoze przy instalacji inpa
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
probowalem ze znajomym w jego 75 cdt podlaczyc sie przez inpa ale ciągle cos chyba zle robimy.
Jeśli jest ktos z wroclawia lub bliskich okolic chętny do pomocy odwdziecze sie 4pakiem zlotego trunku:)
powiem co mamy jak robimy.
bmw skaner+ sterownik
program inpa
instalujemy zgodnie z instrukcja by nerwus, czyli wybieramy język, ok dla tworzenia folderow wybieram konfiguracje bmw uk odchaczam 3 ptaszki i instaluje. puzniej wchdze w katalog i instaluje 2 program zgodnie z istrukcja. pobralem z internetu plik obd ini i podmienilem go.
port com ustaawiony na 1
No i teoretycznie powinno smigac,czyba ze cos jeszcze trzeba zrobić o czym nie wiem
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 03, 2014 09:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 344 Skąd: Mazury
Wysłany: Pią Lis 21, 2014 18:51
Podłączę się pod ten temat choć do Wrocławia mam ponad 600 km. Mam kabelek VAG KKL http://allegro.pl/najleps...4788266671.html . Diagnozowałem swoje webasto dzięki pomocy kolegi sash997 i wszystko poszło gładko , teraz pytanie czy da się ten kabelek wykorzystać do jakiejś diagnozy Roverka. Czy INPA będzie współpracować z tym kabelkiem a może jakiś inny program jest w stanie cokolwiek odczytać - choćby skasowanie inspekcji olejowej.
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Pią Lis 21, 2014 21:17
INPA jeśli sie ją włącza, na dole masz zakładki z modelami, nie wyświetla żadnego erroru i w lewym dolnym rogu jest zielony kolor a nie żólty to raczej jest ok, co do vag kkl to chyba powinien z inpą gadać ale to moge sprawdzić bo mam inpe zainstalowaną i segary z E39
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Wysłany: Sob Lis 22, 2014 08:51
Sash997 Czy mozesz mi podeslac link do dzialajacego INPA i opis jak to poprawnie uruchomic bo mi same errory wywala i ewentualnie link do jakiegos innego dzialajacego programu z tym kabelkiem na win xp . Sterowniki mam zainstalowane te co mi podales do diagnozy webasto.
Komuś kiedyś wysyłałem gotowca z filmu powyżej... ma ktoś jeszcze tę paczkę ?
Bo ja mam obecnie taki rozpizgaj, że wolałbym takich doświadczalnych skryptów nikomu nie przekazywać
Co do kabla. Niektóre są programowane na VAG'a inne na BMW. Występują pod tą samą nazwą i czasami sprzedający nie wie co Wam proponuje. Każdy z tych kabelków można jego za pomocą oprogramowania do układu przerobić na wersję pod BMW.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Wysłany: Sob Lis 22, 2014 18:00
Pisałem do Viakena i twierdzą że jest to kabelek tylko do aut VAG. MaReK może jednak znajdziesz działającą paczkę pod Rovera może warto zamieścić ją na forum. Filmik fajny , można parę rzeczy zobaczyć w Roverku. Widzę że mocno trzeba kombinować aby diagnozować nasze autka, nie mówiąc o zmianach , lub modyfikacjach bo bez T4 lipa. Szkoda
Jak znajdę w końcu upragniony czas i kogoś ogarniętego do pomocy, to może uda się bawić modułem GM6 - czyli BCU, do którego jako jedynego nie mamy dostępu.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Wysłany: Sob Lis 22, 2014 22:14
dziś u kolegi punx udało mi sie połaczyć z BCU,sprawdziłem błędy zrobiłem aktywacje (otwieranie pojedynczo szyb, działanie zamka centralnego itp) zrobiłem to CDIF/2,pablo mam działającą inpe ale niewiem jak ją przesłać,ale grunt to dobrze ją zainstalować
Diagnostykę BCU zrobi każdy program ze średniej półki... CDIF/AUTOCOM itp. itd.
Problem jest z kodowaniem. T4 koduje na zasadzie zapisywania w wartości defaultowych w pamięć ROM - blokowo.
Część diagnostyki zrobi też INPA ale trzeba kombinować.
Szybami i alarmem można się bawić też z inpy
Nie ruszy się, ponieważ nie ma odpowiednich skrytpów pod tę wersję GM
Gdyby były, NCS dałby sobie radę. Jedyna opcja, to inny program z pakietu INPA ale trzeba znaleźć opis instrukcji, których niestety w ciągu dwóch lat nie odnalazłem
PASoft nie ruszy, a Alex - jeden z autorów oprogramowania BMWScanner nie chce słyszeć o Roverze i nie zamierza w tym kierunku nic robić
Wysłany: Sob Lis 22, 2014 23:05
jednym słowem czarna d.pa pablo właśnie sprawdziłem INPA śmiga na niebieskim kablu aż miło,Ci z viakena sie widocznie nie znają co sprzedają albo takie cudowne sterowniki wynalazłem bo to nie są sterowniki które dokładają na płycie do kabla
Wysłany: Nie Lis 23, 2014 10:14
sash997 pomogles mi z webasto to i z reszta tez sie uda Moze masz linka do twojej wersjii i sterownikow , mozesz te pliki wrzucic na jakis darmowy upload albo na chomika jezeli masz. Nie jest to maly plik i zajmuje troche czasu ale moze znajdziesz chwile. No i jak mowisz wazne jest poprawnie zainstalowac, troche o tym czytalem .
Wysłany: Nie Lis 23, 2014 12:38
pablo ja mam inpe z chomika waży spakowana 334mb to jest wersja 5.0.2 , Marek wiesz może co to za parametr ADFG w PAsoft??aha i SW/FSW i czy można go zmienić? bo wydaje mi sie że sterowniki z innym SW/FSW niechcą przyjmować nawzajem eeproma
Wysłany: Nie Lis 23, 2014 17:10
hmm ja mam tez z chomika nawet dwie wersje, kazda 5.02 ale zupelnie inaczej zachowuja sie po zainstalowaniu pomijajac ze zadna nie laczy sie z autem. Nawet spolszczenie dziala ale w zaden sposob nie laczy. Jak to zainstalowac , a moze sterowniki trzeba specjalne ?
Wysłany: Nie Lis 23, 2014 21:16
Zainstalowałem po raz trzeci zgodnie z instrukcją http://lubiebmw.pl/inpa_windows_xp.html , wszystko przeszło jak w opisie , restart i d...pa . Na dole ekranu running na zielono i każdy wybór czegokolwiek z menu kończy się jakimś błędem. Nie mam już pomysłów
Najprawdopodobniej źle zainstalowana INPA. Wiem, że na pierwszym ekranie powinny się świecić na czarno te dwa kółeczka (lewa/prawa strona). U Ciebie nie świecą się. Czasami, jak kabel i sterownik zwalony tak się dzieje. W niektórych przypadkach przewodów nie świecą ale program działa. Chociaż na tyle INP co instalowałem i różnych tworów kabelkowych zawsze się świeciły. Jaki masz numer wersji EDIABAS i do jakiego złącza się odnosi?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum