Wysłany: Wto Kwi 11, 2017 17:28 [R45] Nie odpala, mrugają światła awaryjne
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2005
Witam!
Ostatnimi czasy próbowałem ogarnąć szybę kierowcy. Doszedłem do tej centralki (załącznik). Po forach dowiedziałem się że jest ona odpowiedzialna za sporo rzeczy w aucie. Kostki z niej były podłączane odpinane kilka może nawet kilkanaście razy. Po złożeniu wszystkiego samochód nie odpala.. Rozrusznik normalnie kręci do tego po przekręceniu zapłonu mrugają cały czas światła awaryjne.
Nagrałem film:
https://www.youtube.com/watch?v=Iu5lq0H03zA
Pozdrawiam!
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 11, 2017 17:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
R45 ma system detekcji niesprawnych kluczowych komponentów (ostatnio zauważyłem).
Jeśli np. pompa paliwa nie działa bądź jej bezpiecznik jest wywalony to światła awaryjne włączają się automatyczne. Działa to chyba dopiero w facelift.
Do sprawdzenia najpierw wszystkie bezpieczniki (pod maską jak i pod kierownicą).
Pomógł: 12 razy Dołączył: 23 Mar 2008 Posty: 62 Skąd: Rzeszów/Zgłobień
Wysłany: Sro Kwi 12, 2017 16:50
Mam nadzieję, że odpinałeś i podpinałeś "centralkę" na odłączonym akumulatorze.
Na filmie widzę, że masz jeszcze odpięte radio i włączniki chyba od podgrzewania szyby itd.,
odłącz akumulator, pozpinaj wszystko (no może oprócz radia), sprawdź czy wszystko przy centralce Ok podpięte, a najlepiej wyciąg wtyczki i zobacz czy jakiś pin się nie podgiął/złamał i na spokojnie podłącz.
Podepnij aku, zsynchronizuj piloty i próbuj.
Ustaliłem dziś, że po przekręceniu zapłonu nie włącza się pompa paliwa, a zamiast niej centralny się otwiera. Nawet po zwarciu drucika w miejscu przekaźnika pompy jest cyk otwarcie centralnego. Iskra jest samochód normalnie na plaku prawie pali..
Awaryjne cały czas mrugają.
Przycisk w konsoli otwierania zamykania drzwi w ogóle nie robi.
Rozebrałem dziś wszystko jeszcze raz, ale zabrakło czasu już ciemno, zacznę od jutra szukać problemu... Kostki, piny podłączenie wygląda git.
Coś konkretnie jest namieszane
Macie może propozycję od czego zacząć?
Mam ten sam przypadek. Po wyjęciu bezpiecznika alarmu powstał ten sam problem. Kierunki mrugają, a auto nie odpala. pompa paliwa nie startuje i słychać centralny zamek.
Wtyczka była wypinana żeby było łatwiej przeciągnąć dodatkowy przewód do zasilenia wideo-rejestratora.
Dzisiaj udało się usunąć problem, a przyczyna okazała się banalna. Po sprawdzeniu schematów zasilania pompy okazało się, że w obwodzie jest wyłącznik (zamontowany na wtyczce).
Podczas dopinania wtyczki został on przypadkowo wciśniety i odciął zasilanie pompy. Nie miałem pojęcia, że taki patent jest zastosowany w tym aucie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum