Wysłany: Wto Maj 15, 2007 15:15 [R214Si] Duże zużycie benzyny
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Witam!
Wiem, że ten temat był już wiele razy poruszany, ale z tego co czytałem posty trudno jest jednoznacznie wypowiedzieć się na temat problemu. A chyba nikt nie chce martwić się ile będzie musiał zapłącić za benzyne, zamiast rozkoszować się jazdą takim samochodzikiem
Mam problem - autko łyka mi przeszło 10l na miescie i 7,5 na trasie minimum! Dodam, ze jazda doprawdy spokojna - do 100-110km/h. Wiele osób pisało, że na mieście ten sam model spala im max 8,5l i na trasie potrafi nawet zejść do 5,5l. I wiem, ze jest to możliwe, bo sąsiad ma dokładnie to samo auto, tylko że rok starsze i wersja 5 drzwiowa. Jeździłem nim nie jeden raz i spalanie tak własnie wychodziło (notabene wówczas zapragnąłem mieć Roverka 214 i marzenie spełniłem, no ale takie problemy ze spalaniem )
Ja juz zmieniłem pasek rozrządu, wszystkie płyny, świece, miałem nawet dziurawy tłumik - został zaspawany - nic nie pomogło
Byłem zdiagnozowac auto pod komputerem - koles ma oryginalny program i kompa pod Roverki (w Nowym Mieście w Wlkp), przyjemność kosztowała 50zeta i wszystko było ok, lambda również! Wiem, ze na pewno mi ściemy nie robił, bo wielu jeździło do niego z różnymi innymi problemami i nie było tak, ze zawsze jest u każdego ok.
Komp ma wskazania odpowiednie do stanu pojazdu jaki diagnozuje. Powiedział, że może troszeczke za mało wygrzany jest silnik, chociaż przejechałem do niego z Jarocina około 20km i temp. była jakies 85 stopni, podczas gdy ponoć 90-95stopni powinno się utrzymywać. Wskazówka temp. silnika jest "prawie" na połowie podczas jazdy. Może to czujnik temp. wody? Termostat?
Przywrócono mi ustawienia fabryczne, leciałem autem 100km/h przez jakies 5min zeby go od nowa zaprogramować i nadal nic Płakać się chce jadąc na stacje benzynową
Przyznam, ze to spalanie mnie wykańcza finansowo, a lubie to auto. Mam je od niedawna i nie sądziłem, ze beda takie problemy ;
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Wto Gru 14, 2010 13:08, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 15:15 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum