Wysłany: Pon Sie 20, 2007 13:10 [R45] Zmiana oleju
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Wczesniej pytałem Was o poradę na temat ceramizerów. Po długich lekturach w internecie (między innymi na innych stronach miłośników najróżniejszych marek) postanowiłem spróbować zastosować ten preparat u siebie (nie znalazłem ani jednej negatywnej opinii na ich temat - nie wliczając ludzi, którzy pisali, że to jest BE mimo, że sami nie spróbowali).
W związku z powyższym no i z tym, że zbliża mi się termin wymiany oleju, zastanawiam się nad przejściem z powrotem na półsyntetyk. Po ostatniej wizycie u mechanika i jego diagnozie o paleniu oleju, kazał mi przejść na 15W40. Tak też uczyniłem, ale zastanawiam się, czy przy zastosowaniu ceramizera nie powrócić do poprzednika. Stąd moje pytanie: jakie mogą być konsekwencje takiej zmiany i czy w ogóle warto? Czy 10W40 będzie miał lepsze właściwości od 15W40 (na nim przejechałem około 10kkm).
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Sty 03, 2011 00:13, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 13:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A jak taki powrót będzie się miał do wypłukania silnika i do moich ubytków oleju? Zakładam, że ceramizer pomoże jak to opisują jeśli chodzi o kulturę pracy i o ubytki oleju, ale słyszałem opinie, że jeśli dokona się taiej zmiany, to może nastąpić wypłukanie nagaru i wydmuchanie uszczelki... nie znam się na tym, ale groźnie brzmi, więc nie wiem, czy mam się bać.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 14:21
ja po przejściu z mineralnego na półsyntetyk zauważyłem tylko poprawę,
silnik równiej pracuje i jakby ciszej (ale to może też dlatego że wogóle olej wymieniłem na nowy po trochę ponad roku )
ps.
a jak tam te ceramizery? polecasz to czy nie? bo też się zastanawiam nad tym...
myślę o tych z www.ceramizer.pl
mam przejechane 181 000 km, oleju raczej dużo nie bierze, ale to by go może trochę odmłodziło?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum