Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 12:01
Tych pierścieni się nie wymienia bez potrzeby a wogóle to one występują z przegubem lub w przypadku tyłu z łożyskiem
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 12:13
W takim przypadku oczyść przegub w miejscu pierścienia i cheftnij go (przyspawaj) delikatnie do przegubu w miejscu pęknięcia , spaw jeżeli będzie za duży wypiłuj pilnikiem i po sprawie . To jest może nie zgodne z technologią ale skuteczne i oszczędne.
[ Dodano: Pią Lis 02, 2007 12:13 ]
W takim przypadku oczyść przegub w miejscu pierścienia i cheftnij go (przyspawaj) delikatnie do przegubu w miejscu pęknięcia , spaw jeżeli będzie za duży wypiłuj pilnikiem i po sprawie . To jest może nie zgodne z technologią ale skuteczne i oszczędne. A ABS tobie nie fiksuje?????
[ Dodano: Pią Lis 02, 2007 12:18 ]
A może tobie przegub/by pukają , jak są pęknięte pierścienie to raczej powinien ABS szwankować
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
nowy123, pierscienie do ABSu mozna dorobic (dostepnych jako czesc na polce sklepu nie widzialem)
takie rzeczy i inne sprawy zwiazane z polosiami i przegubami dorabia firma Motomax z torunia, i robia to tez wysylkowo - zdejmujesz pierscien, wysylasz im, oni dorabiaja odsylaja, za pierscien placisz okolo 50pln i zakladasz i jest okej
ja akurat jestem z bydgoszczy to kopsnalem sie do torunia osobiscie i mi to panowie dorobili i zamontowali w 2 godzinki na posiedzeniu
ich stronka to www.motomax.pl - mysle ze warto o niej pamietac, jako ze historie z ABSem przegubami i polosiami sie zdazaja w autach z tego typu przebiegiem
a jak sa pekniete to lepiej wymien, pekna z drugiej strony obwodu i spadna w czasie jazdy, w najlepszym razie czujnik ABS uszkodzisz.....
A może tobie przegub/by pukają , jak są pęknięte pierścienie to raczej powinien ABS szwankować
ABS według mnie działa prawidłowo, ( od czasu do czasu choć nie za czesto słychać tylko takie turkotanie )a pierścienie ( oba ) są ewidentnie pęknięte co osobiście sprawdziłem
Ostatnio zmieniony przez piter34 Sro Lis 21, 2007 14:14, w całości zmieniany 1 raz
z peknietym pierscieniem ABS bywa nadgorliwy, wlacza sie na suchym i plaskim czasem, generalnie jak jest sucho i plasko i nie chce sie zatrzymac ze 150km/h w miejscu to sie ABS nie powinien wlaczac, jak sie wlacza i mocno wali w pedal to znaczy ze szwankuje
Witam.
Na podstawie własnych doświadczeń zdecydowanie odradzam naprawę pierścieni lub montowanie używek. Jest to nieopłacalne finansowo i stwarza zagrożenie na drodze Po takiej "naprawie" nigdy nie można być pewnym, że ABS zadziała prawidłowo wtedy, gdy jest to konieczne. Pierścienie nie pękają ot, tak sobie, z niczego. Są po prostu wyeksploatowane, zużyte (zmęczenie materiału). Taka naprawa lub montaż używki to rozwiązanie doraźne, tylko "na chwilę". Jeżeli pękł już pierścień to na 99% sam przegub też jest nie pierwszej młodości i nadaje się do wymiany. Nowiutki wraz z pierścieniem można kupić już za sto złotych z okładem, więc po co wydawać np. 50 zł na regenerację samego pierścienia (zamontowanego na zużytym przegubie), skoro za chwilę i tak pęknie ponownie? Poza tym o ile pewniej będzie w sytuacji awaryjnej na drodze...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
a gdzie mozna kupic te nowe przeguby za 100 zlotych i troszke? krzych1, podziel sie ta informacja bo jak widac jest to przypadlosc spotykana w roverkach
ja znalazlem na tomateam za 279 przegub z pierscieniem ABS, a to juz znacnzie wiekszy wydatek
ja znalazlem na tomateam za 279 przegub z pierscieniem ABS, a to juz znacnzie wiekszy wydatek
Ja również kupiłem w Tomateam, ale taniej (176,90 PLN): http://www.tomateam.pl/sk...ial=naped&c=660 Drugi kupiłem na Allegro za coś około 120 zł z wysyłką. Trzeba tylko trochę poszperać w necie i na pewno się znajdzie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 21:47
Panowie ale taka naprawa nie wplywa zupelnie na bezpiczenstwo , bez przesady , to juz jest sprawdzone nie raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum