Chciałbym sprowadzić sobie laptopa z USA. Może ktoś już sprowadzał jakiś sprzęt ze stanów i mógłby mi poradzić jak to zrobić. Czy trzeba płacić cło albo jakieś inne dodatkowe opłaty?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 07:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Brt, niekoniecznie jeżeli się nie zadeklaruje wartości to często przechodzi bez problemów (od razu mówię, że osobiście tego nie robiłem) ale niedługo poczta położy łapy na to. Najlepiej jak masz kogoś w USA.
_________________ Był R416Si '97 i zawsze pozostanie, lecz nie materialnie a duchowo...
Jakiś czas temu też się orientowałem. Podobno celnicy sprawdzają nawet czy jest zainstalowane oprogramowanie - jeśli nie, jedzie na sprzedaż i kończy się to cłem. Za darmo - tylko, jeśli jest to sprzęt osoby przekraczającej granicę.
Cłem można dostać po kieszeni kupując np. zegarki za granicą.
Tyle wiem od znajomych, którzy chcieli skorzystać z tańszego sprzętu z USA i korzystnego kursu USD
Niestety jest tak jak napisał brt, dowalą cło i dupa, trzeba płacić
Najlepszym wyjściem jest przewiezienie go jako swojego przez siebie jako np drugi laptop itp, bądź kogoś znajomego. Działa
(tym razem oprócz laptopa targam czteroosobowy ponton z wiosłami )
Z tego co wiem to chyba deklarowanie paczki jako "Gift" (prezent) zwalnia ja z cla. Przynajmniej tak jest z Hong Kongu
Co prawda to nie laptop ale... Sprowadziłem w sumie 5 radyjek z Hongkongu i Chin dla siebie i znajomych (wartość egz. ok. 80USD) i za każdym razem sprzedający wpisywali w deklarację sprzęt jako prezent. Na paczkach były tylko pieczątki kontroli celnej w W-wie ("dopuszczono do obrotu"). Cła nie płaciłem.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
obecnie nasze sluzby celne przy takim kursie dolara cla praktycznie wszystko wpisywanie gift juz tez nie pomaga O_o
plac panie panszczyzne za wszystkie towary czasem warto poszukac np na angielskim e bay-u, bo mozna tarfic niezle perelki a juz clo czy wysylka lzejszym kosztem przejdzie
z usa to najlepiej samemu przywiezc lub znajomego poprosci lecacego. niestety takie realia
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum