witam,
może akurat ktoś z forumowiczów zna się na temacie i udzieli mi odpowiedzi albo podpowie co nie co:
chciałbym kupić osprzęt do odbierania Satelity w 2 pokojach jednocześnie na 2 dekoderach z możliwością nagrywania itp .. mam już pociągnięte po 2 kable z każdego pokoju na strych i brakuje mi tylko talerza i konwerterów .. i tu moje pytanie:
Chciałbym to umieścić na 1 talerzu śr pow 90 cm i rozumiem, że muszę kupić taki zezowaty konwerter ( podwójny ) i do każdego z nich wpiąć po 2 kable ale totalnie nie znam się na tym .. może polecicie mi jakąś firmę talerzy i konwerterów co by jak najmniej stracić na sygnale i jakości .. nie chcę sytuacji, że przy dużym deszczu obraz mi "klatkuje" albo wcale go nie ma ..
znającym się i chętnym podpowiedzieć nieco laikowi z góry wielkie thanx
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 11:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
DrMambo, musisz kupić konwerter typu Twin. Zez jest po to, żeby założyć dwa konwertery skierowane na dwie różne satelity. Taki konwerter kosztuje około 50zl. Samsung kiedyś dobre produkował, ale teraz to nie wiem. Golden też był dobry.
[ Dodano: Sob Gru 26, 2009 11:58 ] DrMambo, aha, ale pytanie po co Ci po dwa kable? Wystarczy jeden z każdego dekodera. Bo jeśli chcesz mieć z dwóch satelit np. Hotbird i Astra, to trzeba dwa dwiny i zez, albo dwa moonblocki, albo jeden moonblock i twin w jednym, są takie teraz. Ale jeśli będziesz korzystał tylko z dekodera jednego providera to wystarczy Ci jeden pojedynczy Twin ustawiony na Hotbird.
Do oglądania z hotbirda i astry wystarczy monoblok twin i wtedy po jednym kablu na jeden dekoder, a jak oglądać co innego i w tym czasie nagrywać co innego to monoblok quad wtedy po dwa kable do każdego dekodera
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
ok antenę o średnicy powyżej 90 cm i konwerter typu quad ... tylko jakiej firmy? nie chce kupić przysłowiowej "chińszczyzny" skoro to wydatek na parę latek przydałoby się coś sprawdzonego ...
kabel jeśli jeszcze nie położyłeś, to kup z żyłą miedzianą (a nei stalową miedziowaną ) conajmniej podwójnie ekranowany i nie za 15gr za metr od chinczyka dobry kabel kosztuje conajmniej 1 PLN/metr ... a jak go obierzesz to nie ma Ci się rozpaść w rękach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum