Mam pytanie odnośnie książek o tematyce hmm.. ogólnie rzecz biorąc to samochodowej, chodzi mi także o technikę kierowania, bezpieczeństwo, poślizgi i takie tam...
Może ktoś czytał i się wypowie na temat "Szybkości bezpiecznej" Sobiesława Zasady lub też "Sportowej Jazdy Samochodem" O.A. Bogdanow, E.S.Cygankow?
Jako, że mnie to interesuje, może ktoś mi poleci jakąś inną ciekawą literaturę?
Myślę, że nie tylko mnie to interesuje więc co warto przeczytać??
Co polecacie?
_________________ ...heaven can wait, belt up...
Ostatnio zmieniony przez bambi Czw Paź 09, 2008 18:56, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 17:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
tom214Si [Usunięty]
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 22:42
bambi napisał/a:
Mam pytanie odnoście książek o tematyce hmm.. ogólnie rzecz biorąc to samochodowej, (...) może ktoś mi poleci jakąś inną ciekawą literaturę?
ja w dzieciństwie przeczytałem wszystkie książki z serii "Pan Samochodzik..." i jak widać jeszcze żyję
bambi, a nie lepiej udać się do szkoły doskonalenia jazdy? Wiem, że teoria jest ważna, ale nic nie zastąpi praktyki i kilku kontrolowanych poślizgów pod okiem instruktora Choć oczywiście jeśli znajdzie się literatura, to może i ja poczytam?
był gdzieś na necie cykl artykułów na temat doskonalenia jazdy, ale za cholerę nie mogę znaleźć linków w każdym razie ciekawe rzeczy chociaż ogólnie znane
wild_weasel, napewno lepiej, też o tym myślałam i kiedyś w przypływie gotówki napewno się wybiorę, narazie jednak zainteresowały mnie te książki, no jeszcze "Dekalog Myslącego Kierowcy - czyli jak nie dac się zabić na drodze" częściowo czytałam ale jeszcze nie cały.
"Szybkość bezpieczna" S. Zasady to klasyk. U mnie w rodzinie (męskiej części ) traktowana wręcz z nabożeństwem. Porady tam zawarte są ponadczasowe, ale ZTCP technika jazdy głównie na RWD. W każdym razie gorąco polecam.
PS. Szacunek za zainteresowania
Podaje też za maciej - em wartościowy link - jest tam sporo porad
Ostatnio zmieniony przez marcinmarcin Czw Paź 09, 2008 22:35, w całości zmieniany 1 raz
a co do Rajdowej Szkoły Piotra Wróblewskiego to już kiedyś link do jego strony wpadł mi w ręce i wszystkie artykuły przeczytałam,
wyjaśnię tylko że nie chodzi mi o żadne rajdy czy coś w tym stylu, bardziej o udoskonalanie się w tym co lubie (czyt. jazda samochodem) choć wcale nie mówię, że jeżdzę źle
a co do Rajdowej Szkoły Piotra Wróblewskiego to już kiedyś link do jego strony wpadł mi w ręce i wszystkie artykuły przeczytałam,
wyjaśnię tylko że nie chodzi mi o żadne rajdy czy coś w tym stylu, bardziej o udoskonalanie się w tym co lubie (czyt. jazda samochodem) choć wcale nie mówię, że jeżdzę źle
marcinmarcin, PW
kilka miesięcy temu to czytałam, w sumie nie tak dawno
_________________ ...heaven can wait, belt up...
tom214Si [Usunięty]
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 09:11
bambi napisał/a:
(...) Tomeczku (...)
ciii Basieńko, bo już zaczynają o Nas mówić
A teraz na temat
Wspomniana "Sportowa jazda samochodem" jest w necie w pdf tu: http://www.volvo-off.pl/o...da_sportowa.pdf
Szkopuł w tym, iż dotyczy samochodów RWD (podpowiedź dla bambi: R-ki są FWD czyli przednionapędowe ).
Rozumiem, że nie chodzi o rajdowanie, ale nic tak jak "rajdowanie" (jak to ująłeś) pod czujnym okiem nauczyciela nie da Ci świadomosci i odczuć co może stać się samochodem. To, że poczytasz sobie o ćwiczeniach typu wahadło (czy amlituda - druga nazwa), nie spowoduje, że będzie potrafił je wykonać. Wahadło jest jednym z podstawowych ćwiczeń i osoba, która wytrenuje w sobie odruchy z wahadła, przechodzi w wyższy stopień wtajemniczenia... ale to trzeba czuć. Jeśli tego nie poczujesz, nie będziesz wiedział o czym piszą książki. Jak już to poczujesz, zobaczysz, że takie abstrakcje jak skręcanie przy pomycy tylko i wyłącznie pedału gazu (odjęcie/dodanie) ma sens i działa.
Dla przykładu, podczas jednej lekcji na śniegu (śmiga się 60-80 wśród śniżnych band), miałem więcej krytycznych sytuacji niż w ciągu jednego roku. W ciągu paru lekcji wyrobiłem normę za 3/4 życia "normalnego" kierowcy. Nie łudzę się, że jestem dobrym kierowcą, bo właśnie te lekcje uświadomiły mi mój stan wiedzy... a właściwie niewiedzy.
Polecam właśnie szkołę typu RSPW, gdyż Wróbel Cię czegoś nauczy, a nie udowodni Ci tylko, że jednak nic nie umiesz (jak to robi szkoła Opla, czy Renault).
Polecam właśnie szkołę typu RSPW, gdyż Wróbel Cię czegoś nauczy, a nie udowodni Ci tylko, że jednak nic nie umiesz (jak to robi szkoła Opla, czy Renault).
No to może zróbmy sobie szkolenie z Wróblem na torze w Kielcach - niedługo trzeba będzie rezerwować terminy. Ja szczerze mówiąc wolałbym szkolenie w warunkach letnich - podobne zasady jak w zimie tylko przy większych prędkościach. (zresztą dlatego nie lubię i uważam za bezsensowne szkolenia na trolejach - w moim odczuciu zaburzają patrzenie na możliwości samochodu jak i własne - poślizg przy 130 jest trochę inny niż przy 10
Link
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Nie Paź 12, 2008 22:43
marcinmarcin napisał/a:
Tomi napisał/a:
No to może zróbmy sobie szkolenie z Wróblem na torze w Kielcach - niedługo trzeba będzie rezerwować terminy. Ja szczerze mówiąc wolałbym szkolenie w warunkach letnich - podobne zasady jak w zimie tylko przy większych prędkościach. (zresztą dlatego nie lubię i uważam za bezsensowne szkolenia na trolejach - w moim odczuciu zaburzają patrzenie na możliwości samochodu jak i własne - poślizg przy 130 jest trochę inny niż przy 10
Link
Dlatego osobiście wolę szkolenie w zimie. Fizyka samochodu taka sama, tylko prędkości mniejsze. To do czego latem potrzeba 120-140, w zimie wystarczy 60-80km/h. Ponadto z racji mniejszej przyczepności i mniejszych przeciążeń, zawieszenie mniej dostaje w dupe.
Nikt nie mówi o szkoleniu na trolejach... dla mnie troleje to bzdura mająca się nijak do rzeczywistości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum