Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Maj 2003 Posty: 171 Skąd: Siedlce
Wysłany: Pon Paź 20, 2008 18:21 [Rxxx] Bardzo szczegółowe pytanie o prędkościomierze
Witam
Potrzebuję info na temat ile obrotów linki lub inpulsów z impulsatora przypada na jeden kilometr przebytej drogi. Poszukuję alternatywy dla obecnego niedziałającego prędkościomierza do mojego auta. Zainteresowałem się licznikami z rovera 2xx ale potrzebuję tego info aby wiedzieć czy uda mi się go podpasować.
PS. Jakiej średnicy jest tarcza prędkościomierza??
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 20, 2008 18:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ile obrotów linki lub inpulsów z impulsatora przypada na jeden kilometr przebytej drogi
wydaje mi się, że na to pytanie chyba nikt Ci nie udzieli odpowiedzi
ilość impulsów przypadających na odcinek drogi uzależniona będzie przede wszystkim od średnicy kół, a ta u każdego może być inna
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Wysłany: Wto Paź 21, 2008 20:49
etimark napisał/a:
W R 400 setkach napęd na impulsator jest ze skrzyni biegów więc jest niezależny od kół.
Zawsze jest zalezny od srednicy kol bez wzgledu gdzie sie znajduje (linka tez nie jest do kola przykrecona).
Inna srednica kola=inna predkosc obracania poloski=inna predkosc zebatek w skrzyni. Wiec jak widac wszystko zaczyna sie od kola
Zmien kola z 14 na 16 lub 17 i zobaczysz jakie bedziesz mial przeklamania na liczniku.
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Czw Paź 23, 2008 16:24
Na jeden obrót koła ilość impulsów będzie stała - jestem tego pewien - średnica koła wpływa na rzeczywistą wartość prędkości (np ta którą mierzą panowie w mundurkach). Niestety nie mam pojęcia jaka jest ilość impulsów na jeden obrót. Ale chyba dało by się to zmierzyć multimetrem - przy stałej prędkości zmierzyć częstotliwość na zaciskach impulsatora
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Maj 2003 Posty: 171 Skąd: Siedlce
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 13:42
Lechos napisał/a:
Watkiem przewodnim tematu byloBocian_s napisał/a:
ile obrotów linki lub inpulsów z impulsatora przypada na jeden kilometr przebytej drogi.
wiec srednica kola jak najbardziej wplywa i ilosc impulsow na 1km.
To może źle się wyraziłem. Choć nie do końca.
Chodziło mi o 1km drogi ale na prędkościomierzu/liczniku drogi. A z tym analogicznie jak z prędkością rozmiar opon wpływa na wartość rzeczywistą a nie rachunkową (pokazywaną na zegarach).
NO to teraz już chyba jasno wiadomo o co mi chodzi...
_________________ 129KM/190Nm - kto mi powie jak to poprawić...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum