Wysłany: Sob Gru 20, 2008 20:56 [Freelander] Co i jak z tym samochodem
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam !
Przede wszystkim pozdrawiam klubowiczów ! super forum jedyne w sieci ! oby tak dalej ! chętne pomogę ! sam prowadzę forum.motocykle-mz.pl a śmigam cbr F4 z szacunkiem dla MZ
Land rovera Frellandera posiadam od 3 dni, zakupiłem go z Ojcem.
Silnik diesel 2.0 LN
Data produkcji 1999r . 30.12 czyli jakby 2000r
Ma przejechane 170 tyś, pochodzi z Niemiec (a kupiony w Polsce) w Niemczech uszykował go Rolnik , zależało mi aby samochód nie maił przekładki i jest oryginalny, kupiony w niemieckim salonie.
Wiec tak poznaje ten samochód wiec chciałbym się dowiedzieć od użytkowników weteranów co i jak sam interesuje się mechaniką jak i również zajmuje się wiec nie należę do ludzi (wsiądź, jedz i oddaj do serwisu)
Co do mojej oceny auta, jak na razie wszystko w porządku, ktoś zrobił patent przycisk pod stacyjką czyli jak przekręcam kluczyk na zapłon to już z kluczyka auta nie odpalam tylko na przycisk, jak przekręcę kluczyk gasną kontrolki wydaje mi się z komuś już nawalił immobilaizer stąd ta przeróbka, ale jest ok. centralny zamek działa wszystkie dziwi i bagażnik alarm się uzbraja i działa.
Po uruchomieniu stacyjki wszystkie kontrolki gasną czyli wszystko jest ok. abs czasem po przejechaniu 5 metrów ale czytam ze to normalne.
Silnik odpala na zimnym od pierwszego rozruchu.
Usterki pierwsze co szyba prawa przednia, prowadnica chodzi słychać a szyba ani rusz, jeszcze nie zaglądałem.
No i standard w freelanderze tylna szyba podparta kołkiem, a silniczek dostałem od właściciela do ręki, sprowadzałem go w domu i działa do tylnych drzwi nie zaglądałem, myślę ze na pewno linki będą zerwane, nie działa mi wycieraczka tylna :-( wiem ze to ponoć na tym jednym silniku działa.
Nie mam też spryskiwacza tylnej szyby tutaj już nie wiem co nie tak ? i nie ma ogrzewania tylnej szyby, na przełączniku na konsoli jak wciskam go to nie zapala się lampka na tym przełączniku.
Klimatyzacja – gość powiedział ze ktoś ją źle nabił i spierdziela, tym zajmę Siena lato pełen serwis oddam do serwisu.
Po zdjęciu osłony lewarka biegów znalazłem dwa urwane kabelki, na forum znalazłem o ty temat, dziś zwarłem je na krótko i HDC się oświeciło wiec ok. teraz je przylutuje ciekawe dlaczego były oderwane ?
No i jeszcze jedno szumi, przy 30 – 40 kmh a tak około 80 – 100 ucisza się, stawiam na łożysko podpory wału jest tylko jedno tak mam racje ?
Jeszcze kilka pytań co do użytkowania.
HDC, jak to właściwie jest staje przed zjazdem uruchamiam 1 bieg HDC włączone puszczam sprzęgło i hamulec auto ma samo zjechać stałą prędkością tak ?
A można to wykorzystać w ten sposób przy podjeżdżaniu pod wzniesienie jeżeli stoję w korku pod górkę zamiast ruszać ręcznego uruchomić HDC puścić Hamulec auto powinno samo zablokować hamulec dodać gazu i powinno ruszyć lub puszczając sprzęgło czy to tak też działa ?
_________________ Łukasz
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 19, 2010 22:06, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 20, 2008 20:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
NEOSSS tu masz racje sprawdzę w kolejności.
Rowan – specjalnie po przeczytaniu twojego postu zajrzałem do dowodu rejestracyjnego FREELANDER 2.0 DCI – dokładnie.
Auto pochodzi z Niemiec, tak jak pisałem z tego co zauważyłem ten silnik mało pali, z tego co piszą dziś zrobiłem trasę i przyznam ze spalanie różni się od tego co pisali ludzie w Internecie przy standardowej jeździe.
Mam jeszcze pytanie co do podgrzewanych lusterek, grzeją się one automatycznie ? nie znalazłem w samochodzie wyłącznika podgrzewania lusterek, a jeżeli jest ciepły słoneczny dzień ? mają one czujnik (wody) na lusterku ?
A przed dieslem BMW był chyba mntowany diesel serii L z rovera. Jesli tak, to nie bój się o wtryski Żeby popsuć ten silnik, to trzeba się postarać, a pojedzie nawet na "kujawskim" w razie awaryjej sytuacji
Słychać go w części środkowej, i są nawęd wibracje przy pewnej niskiej prędkości czuć je dokładnie po środku jak się hamuje silnikiem, naocznie sprawdzając podpora wału jest już raczej wyrąbana totalnie.
jeśli hałas ten dobiega ze środka auta to wskazuje na to że to prawdopodobnie podpory wału...gdyby wycie dobiegało z przodu to wtedy mogłaby być przekładnia.
Sprawdź sobie jeszcze czy opony nie są poząbkowane bo u mnie wytwarzały hałas jak by łożysko a to tylko opony były. Jak miałem z tyłu poząbkowane to hałąs był z tyłu jak przód z tyłem zamieniłem to hałas przeniósł się na środek auta
Opony są łyse z tyłu do wymiany, i nie były ząbkowane ale są bardzo łyse.
Jeździłeś kiedyś autobusem „miejskim” np. u mnie w Katowicach – Mysłowicach są łamane czerwone autobusy i właśnie w takim starym autobusie wyje jak przyśpiesza i jak się zwalnia też wyje a tak około 100 km/h prawie z nie słychać, myśl ze to podpora wału. Wjadę na kanał sprawdzę.
Przed zakupem czegokolwiek.
Ja mam z boku filtr powietrza tak jak na pierwsze fotce, miarkę mam też w obudowie.
Troszkę inny temat, jak pisałem ktoś zamontował w samochodzie pod stacyjką przycisk, jest to obejście prosto do rozrusznika na pewno dlatego ze immobilaizer nie działa, jak chce odpalić auto z kluczyka gaśnie radio i nic się nie dzieje.
Stacyjka ma 3 pozycje pierwszy radyjko działa , drugi stacyjka się uruchamia, 3 rozruch.
U mnie na 1 pozycji kiedy tylko samo radio się uruchamia można wcisnąć przycisk i rozrusznik zakręci ktoś widać zrobi porządny bezpośredni obieg do rozrusznika, nie próbowałem jednak odpalać w ten sposób.
Wolał bym jednak przywrócić immo do życia jaka jest procedura kasowania tego i wogule cos tam czytałem…..
Rave mam już ściągniętą silnik nie ten ale reszta ok. przydatna
Imonilaiser można z powrotem włączyć (o ile nie jest uszkodzony) a mianowicie pod maską masz taki czarny, gumowy przycisk, on jest od imobilaisera.
lusterka jak wyżej pisano cały czas się grzeją.
szyba od kierowcy, zerwana linka(bo one też tam są) a szyba czymś zablokowana.
Podgrzewanie i wycieraczka oraz spryskiwacz nie działają ponieważ gdy masz szybę na kołku, auto myśli że ona jest otwarta, dopiero jak założysz nowe linki i cały układ naprawisz to dopiero wtedy to wszystko zadziała.
Po zakupie proponuje wymiany oleju w silniku, skrzyni, rozdzielaczu, oraz dyfrze (nie ma tam korku spustu, najłatwiej odkręcić dekiel)
Huczenie to może być podpora, łożyska na niej są łatwe w wymianie i wszędzie je dostaniesz (ja kupiłem skf za 20zł za sztukę)
ale jeśli to nie pomoże spróbuj czy huczy bez wału jeśli po wymianie łożysk będzie huczeć a bez wału nie to przygotuj się na łożysko wyjścia wału z rozdzielacza.
Pozdrawiam i miłej pracy
Myślę że pomogłem
[ Dodano: Pon Gru 22, 2008 21:21 ]
a właśnie, a z tym pomysłem z HDC to on nie wypali, system ten zapomocą hamulca działa ale tylko przy zjazdach, gdy auto siłą grawitacji jest pchane do przodu, wtedy do akcji wkracza HDC i znów mamy 7km/h
[ Dodano: Pon Gru 22, 2008 21:23 ]
a tą prawą szyba się nie baw, jak się linka w kółko wplącze to ono się rozleci(jest z plastiku) a nowe trudno dorobić (na frezarce i tokarce zajeło mi to ponad 4h
Witaj przycisk po maską zlokalizowałem wciskając go nic nie pomogło, znaczy wkładam kluczyk przekręcam i nic, radyjko przygasa i jakby jakiś przekaźnik odłącza coś tak słychać, może mam jakoś specyficznie ten przycisk wcisnąć ? a może ma też to cos wspólnego oz szybą tylną w końcu to alarm i w ogóle, jakiś musiał być powód dlaczego ktoś to zrobił na przycisk.
Z szyba od pasażera przednią, musze rozebrać sprawdzić.
Dziękuje bardzo za informacje w sprawie szyby ! rozebraliśmy ją podłączyli silnik i silnik działa jak wcisnę przycisk w dół zapiszczy (brzęczyk) i silnik kreci i staje jak dam w górę nic się nie dzieje jak znów w dół to kreci (zapiszczy brzęczyk kreci i zatrzymuje się) myślę ze silnik jest ok. ! myślę nad dopasowaniem samych linek.
Oleje powymieniam jak najbardziej.
I sprawdzę wał, dobry pomyśl chciałem kupić podpory za 125 zł sztuka ale łożyska same to taniej wyjdzie ! zobaczę tylko w jakim są stanie. I sprawdzę bez wału.
Jadę jeszcze na przegląd do stacji aby sprawdzić auto zbieżność itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum