Wysłany: Wto Mar 17, 2009 20:21 Jaki router wybrać?
hej
Mam problem, muszę kupić "urządzenie" do dzielenia łącza internetowego. Ale sprawa jest o tyle skomplikowana że musi działać i tu w Krk i w domu. Tu w Krk ma mi dzielić neta z normalnego kabla LAN (RJ45 ) a w domu z takiego kabla przykręcanego. Tzn. w domu mam radiówkę (antena Babujaga czy coś takiego) i jest przykręcana do karty w kompie. Chciałbym także aby wyjścia była zarówno na LAN jak i WiFi
Ogólnie chodzi o to żebym zarówno w Krk jak i w domu mógł podpiąć kompa (LAN) i lapka (WiFi) w tym że tu neta mam z kabla (LAN) a w domu z czegoś przykręcanego (anteny). Z tego co się orientowałem ma to pewnie być Modem/Router jakiś ale powiedzcie jaki
Najlepiej jak w ogóle podacie linki do konkretnych modeli Aha, nie muszą być drogie a fajnie byłoby jakby była jak najtańsze Zasięg na WiFi w domu to max 10m.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 20:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 21:34
Dam-Kam napisał/a:
a w domu z takiego kabla przykręcanego. Tzn. w domu mam radiówkę (antena Babujaga czy coś takiego) i jest przykręcana do karty w kompie
Tego kawałka nie bardzo rozumiem.... Jakaś fotka może?
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
z tego co się orientuje to nie ma takiego urządzenia, bo ta wtyczka z anteny co masz ją w domu (o ile dobrze kojarze BNC się zwie) wkręcana jest w miejsce zwykłej anteny w router. I wtedy ,albo wifi wychodzi na "dom", albo wchodzi od dostawcy Miałem podobnie rozwiązane to u siebie, jak miałem przez pewien czas radyjko.
Więc ewentualnie jest taka opcja, że jak podłączasz w domu to wtedy internet tylko do laptopa przez kabel, a jak w Krakowie to albo wifi, albo kabel. Z tym, że za każdym razem byś musiał tak czy tak przekonfigorowywać urządzenie, co generalnie jest proste i można również potworzyć profile ustawień i potem tylko wgrywać odpowiedni.
Moja znajomość tych prostych urządzeń wielofukncyjnych skończyła się z 2 lata temu więc nie wiem co oferują nowości, ale podejrzewam że niestety żadno nie spełni twojego wymogu
niestety sprawa dosc ciezka. Przerabialem to i potrzebny jest modem radiowy zewnetrzny a nie karta. ciezko takie cos kupic. Musisz zadzwonic do uslugodawcy ISP i powiedziec ze zakupiles nowy komputer ktory ma plomby i chcialbys modem zewnetrzny. Oni Ci dadza i wtedy latasz po RJ-tce
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
michone, przecież własnie o tym piszę Dam-Kam w swoim poście, że coś takiego szuka tylko żeby jeszcze było wifi. Ale w sumie to naprowadziłeś mnie na pomysł Jeżeli udałby się myk z tym że potrzebujesz modem zewnętrzny to wtedy każdy router bezprzewodowy poradzi sobie z twoim problemem, bo w obu lokalach będziesz miał internet zakończony RJtką
Oczywiście za każdą przeprowadzką zmiana konfiguracji, tego się nie przeskoczy.
michone, przecież własnie o tym piszę Dam-Kam w swoim poście, że coś takiego szuka tylko żeby jeszcze było wifi. Ale w sumie to naprowadziłeś mnie na pomysł Jeżeli udałby się myk z tym że potrzebujesz modem zewnętrzny to wtedy każdy router bezprzewodowy poradzi sobie z twoim problemem, bo w obu lokalach będziesz miał internet zakończony RJtką
Oczywiście za każdą przeprowadzką zmiana konfiguracji, tego się nie przeskoczy.
Ja mowie ze nie ma routera z w budowanym modemem radiowki!! router kazdy z wifi sobie poradzi bo w obu przypadkach bedziemy latac po rjtce.
Co do zmiany konfiguracji to nie ma problemu, bierzesz linksysa wrzucasz mu mini dystrybucje linuxa i dwa programy
Jesli w obu przypadkach mamy ip przydzielane przez dhcp to nawet ten problem nam odpada...
[ Dodano: Wto Mar 17, 2009 22:36 ]
chodzi o to ze routery potrafia rozdzielic tylko to co dostaną po wanie. Jest jeszcze jedna opcja. Z anteny Yagi kabel podlaczyc do accespointa w miejsce anteny a z tego rj podlaczyc do wan routera. Trzeba by spisac MAC aktualnej sieciówki i sklonowac dla routera.
jakoś nie mogę zrozumieć o co Ci chodzi michone, więc odpiszę tylko na tą część
michone napisał/a:
Jest jeszcze jedna opcja. Z anteny Yagi kabel podlaczyc do accespointa w miejsce anteny a z tego rj podlaczyc do wan routera. Trzeba by spisac MAC aktualnej sieciówki i sklonowac dla routera.
chyba sklonować dla AP'ka on wtedy jest urządzeniem stykowym. Ale zgadza się to też jest wyjście tyle że dodatkowe koszty wchodzą w grę. No i tak sobie na szybko przejrzałem czy dlink 900ap+ ma opcje zmiany macu i wyszło, że nie ma
jakoś nie mogę zrozumieć o co Ci chodzi michone, więc odpiszę tylko na tą część
michone napisał/a:
Jest jeszcze jedna opcja. Z anteny Yagi kabel podlaczyc do accespointa w miejsce anteny a z tego rj podlaczyc do wan routera. Trzeba by spisac MAC aktualnej sieciówki i sklonowac dla routera.
chyba sklonować dla AP'ka on wtedy jest urządzeniem stykowym. Ale zgadza się to też jest wyjście tyle że dodatkowe koszty wchodzą w grę. No i tak sobie na szybko przejrzałem czy dlink 900ap+ ma opcje zmiany macu i wyszło, że nie ma
Najprostrzym rozwiazaniem jest zrezygnowanie z karty na PCI i wziecie od providera zewnetrzenej. Wtedy tylko podlaczamy do routera i po klopocie.
Może się to jednak wiązać z dodatkowym sporym kosztem.
Skoro dostawcy neta drogą radiową wołają sporo kasy za podstawowy sprzęt. Zresztą dostawca pewnie nic innego nie da jak AP właśnie.
Trzeba przeanalizować koszty czy taniej nie wyjdzie zakup AP.
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
Może się to jednak wiązać z dodatkowym sporym kosztem.
Skoro dostawcy neta drogą radiową wołają sporo kasy za podstawowy sprzęt. Zresztą dostawca pewnie nic innego nie da jak AP właśnie.
Trzeba przeanalizować koszty czy taniej nie wyjdzie zakup AP.
ok ale jak ma filtracje po Macu to i tak wlasny ap nie zadziala.
ja pewny tego że rano odpowiedziałem czekam na nowości a tu nie ma mojego posta
No wiec podczas snu właśnie doszedłem do tego że bedę potrzebował 2 urządzonka. Jedno podłączam do anteny i z tego (modem) wyprowadzam kabel do WiFi
Co do przenoszenia to będzie się to odbywać tylko 2x w roku więc spoko No nic, kupuje ruter a na wakacjach do domu modem Dzięki za wskazówki
ja pewny tego że rano odpowiedziałem czekam na nowości a tu nie ma mojego posta
No wiec podczas snu właśnie doszedłem do tego że bedę potrzebował 2 urządzonka. Jedno podłączam do anteny i z tego (modem) wyprowadzam kabel do WiFi
Co do przenoszenia to będzie się to odbywać tylko 2x w roku więc spoko No nic, kupuje ruter a na wakacjach do domu modem Dzięki za wskazówki
skad wezmiesz modem jak juz to apek ale jest problem z adresem MAC.
i znowu zmieniam założenia jednak na dzień dzisiejszy lapka połącze kablem z mojego kompa. Mam 2 gniazda LAN a ten komp chodzi praktycznie cały dzień więc laptop praktycznie cały czas bedzie on-line
Mam 2 gniazda LAN a ten komp chodzi praktycznie cały dzień więc laptop praktycznie cały czas bedzie on-line
Jak uważasz, ale udostępnianie trochę (albo bardziej) zmuli Ci neta. Poza tym, mając router masz jeszcze dodatkową ochronę (separacja sieci, firewall itd.).
Najprostszy sprzęt jest w stanie obsłużyć podane założenia - z lepszych np Mikrotik RB411 z jedną kartą wi-fi np RB52.
Z tańszych np. BlackBox, TP-Link D-Link i inne.
A antena to nie babajaga tylko kierunkowa Yaga 2,4 Ghz
<reklama>
Sprzęt znajdziesz na stronie www.wirelesslan.pl
<</reklama>
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Tak wiedzę,że tematy neostrady i routera są blisko więc mam pytanie.
Chciał bym rozdzielić sygnał na dwa komputery.
Douczyłem się,że do tego potrzebny jest router.
Czy zwykły,najtańszy z allegro wystarczy,któryś z tych :
Router 1 Router 2 Router 3
I czy będą jakieś problemy z uzyskaniem połączenia na drugim kompie jeśli będą oba naraz korzystać z internetu?
Co do drugiego kompa to instaluję to oprogramowanie na nim co jest dołączone do neostrady?
Żeby nie było,ja nie mam neostrady.U dziewczyny chce podłączyć laptopa.
Sory za podpięcie się do tematu i za moją nie wiedzę...
argail, widzę że jestes w tym szpec więc super no ale tak jak pisałem, podaj mi linka do konkretnego sprzętu żebym wiedział co ewentualnie kupić
Najtańszym rozwiązaniem jest router wifi taki jak BlackBox Econo (http://www.wirelesslan.pl/product_info.php/cPath/74_75/products_id/1018) - rozprowadzi ci sygnał dostarczony via wan (kabel ethernet) jak i dostarczony via WiFi (tryb client wifi) - wszystko jest kwestią konfiguracji którą będziesz musiał zmieniać za każdym razem po przeniesieniu routera (szkola/dom)
Generalnie każde urządzenie z routerem WiFi jest w stanie poradzić sobie z tym co opisałeś - musisz tylko sprawdzić jaka jest złączka antenowa przykręcana do komputera (żeby była zgodna z tą w routerze) i czy twój operator WiFi przypadkiem nie ma blokad po MAC adresach - bo wówczas będziesz musiał zgłosić u nich nowy adres sprzętowy .
Jak masz jakieś konkretne pytania to pisz.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum