Wysłany: Wto Mar 24, 2009 08:05 [R25] CDX SONY wtyk ISO jakie wyprowadzenia?
Jak w temacie
Zakupiłem SONY CDX i mam problem z podłączeniem do instalacji Roverka.
Niby wszystko jest OK ale jak wyłącze stacyjke i wyjme kluczyk radio nie trzyma pamieci. Problem tkwi w braku stałego zasilania. Zauważyłem, że jeden z kabelków w kostce ISO jest wolny.I teraz moje pytanie
Jak są ustawione wyprowadzenia w instalacji roverka kostki ISO ?
Ostatnio zmieniony przez firefighter Sro Mar 25, 2009 14:23, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 24, 2009 08:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Wto Mar 24, 2009 09:11
Jeśli masz miernik to sprawdź czy na czerwonym kablu w kostce iso roverka idzie prąd dopiero po przekręceniu kluczyka czy jest tam na stałe. Sprawdź również żółty kabel. Generalnie powinno być tak, aby na żółtym jest prąd cały czas a na czerwonym tylko za kluczykiem. Jeśli jest tak jak piszę, po prostu hmm jeśli nie dajesz rady wyciągnąć tych kabli rozetnij je i połącz na odwrót ( żółty do czerwonego i czerwony do żółtego ), potem zaizoluj i gitara. Nie są to kable sygnałowe więc żadnej straty nie będzie jeśli po prostu je skręcisz i zaizolujesz - byle by się trzymało. Jeżeli chcesz się bawić w wyjmowanie kabli z kostki to czasem faktycznie jest z tym problem. Z regóły pomaga wypchnięcie je kombinerkami od wewnątrz. Tzn. nie ciągniesz za kabel a wypychasz go łapiąc za to metalowe wyprowadzenie.
Kable zamieniałem bo Sony przewidzaiało taką możliwość i zrobiło specjalne wtyki.Mnie chodzi oto, że po wyłączeniu stacyjki radio nie da się uruchomić i jeden kabel w ISO Roverka jest nie obsadzony czyli prawdopodobnie tam jest 12 V przed stacyjką dlatego prosze o pomoc jak wyjąc kable z ISO.
No dobra podłączyłem normalnie do stałego plusa ale to nie jest to co było przy poprzednim radiu.
W tym starym jak przekręciłem stacyjkę radio samo się uruchamiało a po wyłączeniu zapłonu bez wyciągania kluczyka radio nadal grało. Po przekręceniu do pozycji "0" i wyjęciu kluczyka wyłączało się ale można je było uruchomić ręcznie przez wciśnięcie kneflika "ON"
I tak chce mieć
Jak wygląda rozpiska ISO w R25
Radio Sony nigdy nie będzie działać w ten sposób. Do tego potrzebujesz radia z tzw Logiką Zapłonu np. Blaupunkt.
no właśnie .... a czy inne (jeśli tak, to które) marki oprócz Niebieskiej Kropki posiadają takie dobrodziejstwo w wyposażeniu. Jest to superwygodne i praktyczne i chciałbym aby moje przyszłe radio też to miało.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 387 Skąd: Wrocław / Lubrza
Wysłany: Sro Kwi 01, 2009 21:02
chłopaki na elektrodzie coś takiego składali sobie sami także nic straconego, nie wiem czy można dodawać linki do innego forum, więc poszukajcie ignition logic.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Mar 2009 Posty: 5 Skąd: Kolno - Pisz
Wysłany: Sro Kwi 01, 2009 21:23
Tak ale wykonanie pełnego odpowiednika Logoki zapłonu jest bez ingerencji w radio raczej niemożliwe. Można za to zbudować prosty układ który podtrzyma pracę radia przez jakiś czas po wyłączeniu zapłonu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum