Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Sty 2009 Posty: 62 Skąd: Z Białegostoku
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 08:58 [R620] Coś z silnikiem...
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Witam wszystkich.
Panowie od prawie miesiąca mam problem z samochodem, mało nim jeżdżę żeby bardziej go nie dobić.
Zaczęło się od tego, że sprawdziłem poziom oleju i płynu chłodzącego i zauwałyłem spore braki.
Samochód kopci mi na biało-niebiesko podczas ruszania, poźniej nie widać. Lubię to autko więc od razu znalazło się u mechganika. On sprawdził ciśnienie w tłokach i mam wykres, że 1-ma 20, 2- ma 24, 3- ma 25, 4- ma 26.Ponadto postawił diagnozę, że silnik ma ,,przedmuchy''. Odpala za pierwszym razem, dobrze się zbiera. czasami szarpnie, Zauważyłem, że silnik jesy zarzygany. Jak odkręcam korek wlewu oleju na ciepłym silniku to unosi się delikatny niebiesko-biały dymek. Mechanik mówi o remoncie, że to najpewniejsze. Ale jest też scenariusz, że to jakaś pierdułka padła{może uszczelka). Wczoraj trochę pojeździłem, znikło trochę oleju i troszkę płynu.
Kolega Neoss radzi jeździć tak, aż motor padnie to się wymieni.
Może ktoś miał coś takiego i mógłby pomóc???
Dodam tylko, że mam 174 kkm...
Dzięki
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lut 03, 2011 19:02, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 08:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 09:56
czarek2208 napisał/a:
thef, mówisz, że remont nie potrzebny???
czyli stawiać do znajomego i robić???
No tego na 100% nie powiem. Przydałby się porządny mechanik, który fachowo by to ocenił. Niech ściągnie głowicę, sprawdzi ją i resztę i oceni czy tylko uszczelka do zrobienia czy grubsza sprawa. Kupno używanego silnika też może być ryzykowne. Błąd 81 mógł się pojawić poprzez włączenie stacyjki (lub uruchomienie silnika) z wyjętą wtyczką pierwszego wtrysku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum