Wysłany: Czw Cze 25, 2009 17:34 [R420D 86KM] Obroty na jałowym biegu z klimą.
Witam, mam takie pytanko czy jak włączam klimatyzacje to powinny mi obroty się podnieść?? Czytałem w różnych postach , że podnoszą się obroty. A u mnie nie . Jak to jest podłączone że podnoszą się obroty.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 25, 2009 17:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tu nie chodzi o podłączenie, tylko o fakt, że praca klimy wymaga od silnika większego wysiłku (dodatkowe urządzenie do zasilenia).
Rzuć okiem tutaj.
Najpewniej masz silniczek krokowy do wyczyszczenia.
Generalnie obroty powinny sie podnosic, chociaz przy zimnym silniku nie zawsze tak sie dzieje.Jezeli klima dziala i akumulator ci sie nie rozladowuje, wszystko jest raczej ok.
wszystko działa i auto jeździ. Ale prawie rok temu miałem naprawianą klimę i wydaje mi się że wcześniej obroty mi się podnosiły przy uruchamianiu klimatyzacji a teraz nie. I jestem Ciekaw czy to jest prawidłowe zachowanie.
[ Dodano: Czw Cze 25, 2009 19:05 ]
Bo chce pogonić tych elektryków.
co do obrotów to pozwól ze sie podepnę pod temat:
Jakie powinny być obroty na jałowym biegu Mnie trochę denerwuje jakiś warkot spod maski ale jak tylko zwiększę obroty to jest spokój. Przed chwila byłem patrzeć i obroty oscylują w granicach 500-550 co wydaje mi sie ciut za mało ew jak można te obroty podkręcić ? z góry tnx za odpowiedz
Obroty powinny być normalnie pomiędzy 800 a 850 w zależności od wersji czy 86KM czy 105.
[ Dodano: Czw Cze 25, 2009 19:19 ]
Jak miałem niższe obroty to znalazłem poluźnione przewody od turbiny i jak je podokręcałem to wszystko wróciło do normy.
Obroty powinny być normalnie pomiędzy 800 a 850 w zależności od wersji czy 86KM czy 105.
[ Dodano: Czw Cze 25, 2009 19:19 ]
Jak miałem niższe obroty to znalazłem poluźnione przewody od turbiny i jak je podokręcałem to wszystko wróciło do normy.
seria 600 ma tylko motory 105 km A co do turbo to nie powiem bo sie nie znam na mechanice chociaz jest i tak o niebo lepiej jak kiedys
niezależnie od silnika będzie obroty powinny nieznacznie się podnieść gdyż dodatkowe urządzenie - w tym przypadku klima obciąża silnik a ten żeby wszystko uciągnąć podnosi obroty- tyle w teorii. Na pocieszenie Ci powiem ze u siebie tez nie widzę większej zmiany w obrotach przy włączonej klimie poza hałasem wentylatorów
Musze sie tutaj poprawić obroty jednak zauważalnie wzrastają po włączeniu klimy - przedtem ja chyba tego nie widziałem
W Roverkach z silnikiem SD (86KM) obroty nie wzrastają po włączeniu klimy(sprawdzone w dwóch różnych samochodach). W SDi (105KM) natomiast podnoszą się nieznacznie ale tylko na czas kiedy pracuje sprężarka.
W RAVE widziałem na schematach podłączeń że na układzie klimy jest wysyłany jakiś sygnał do zarządzania silnikiem. (O ile dobrze to czytam) I wydaje mi się że jednak, że zwiększały się obroty. Gdzie można znaleźć jakieś informacje na ten temat?? Albo może ktoś pomoże i odczyta to z RAVE??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum