Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 18:12
Jeżeli właściciel po zmianie mapy pisze "ciężko powiedzieć" to rozstrzyga, że zmiana mapy nic nie dała. Niezależnie od bezwzględnej ilości tzw. kucy pod maską, chip (nieważne czy "mocna" czy "słabsza" mapa lub power-box) jest natychmiast odczuwalny przez właściciela.
P.S. Nawet rezystor "za 7zł" daje odczuwalny efekt.
_________________ Pozdrawiam, Henryk
Ostatnio zmieniony przez henryk Pią Wrz 11, 2009 18:16, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 11, 2009 18:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 44 razy Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 986 Skąd: ..: R-M :..
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 16:31
Mixtated napisał/a:
Wypowiedział się wczoraj na SB. Napisał, że jak nie będzie efektu, to nie bierze kasy.
Nie wiem co to jest SB (chyba, że chodzi o słuzbę bezpieczeństwa ), nie może tutaj napisać swoich racji? A jak niby to sprawdzić? Czy on ma hamownię by po wgraniu mapy przetestować?
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 16:44
PopaY napisał/a:
nie może tutaj napisać swoich racji?
Też myślałem, że tu to zrobi, ale zmusić go do niczego nie mogę
PopaY napisał/a:
Czy on ma hamownię by po wgraniu mapy przetestować?
ZTCW, to nie. Dla mnie liczy się subiektywne odczucie - przed i po. Jak już wgrywać i za coś płacić, to efekty powinno się czuć. Mi osobiście żadne wydruki z hamowni nie są potrzebne. Jeśli będzie się lepiej zbierać i zyska trochę elastyczności, to mi wystarczy
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Krzysi3k5, zmierz sobie na starej mapie przyspieszenie na 4/5 biegu np. od 60 - 100 i 80 - 120 km/h (najlepiej kilkakrotnie) i porównaj czy po wgraniu mapy będzie lepiej. To chyba najprostszy obiektywny sposób sprawdzenia czy masz wiecej niutków pod maską.
Jeżdziłem R25 po zmianie map u Mariusza i SUBIEKTYWNIE w porównaniu do dwóch innych R45 iDT, którymi wcześniej jeździłem, wyraźnie lepiej się zbierała poniżej 2000obr. I o ile wiem nie tylko ja miałem takie odczucia. Bezpośredniego porównania przed i po tuningu tego samego auta niestety nie doświadczyłem.
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 14, 2009 09:29
Brt, a możesz napisać coś więcej, o tych subiektywnych odczuciach. Miałem okazję przejechać się MG ZS 83kw i szczerze mówiąc zbierał się gorzej od mojego. U mnie przy 2000 obr/min. wyraźnie czuć mocne przyspieszenie (wciśnięcie w fotel), tam przyspieszenie było praktycznie jednolite (aczkolwiek słabsze) w większości zakresu obrotów (do 4tyś.). Jeśli po wgraniu nowej mapy, mój emdżik ma właśnie tak się zbierać, to ja chyba nie chcę
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Po prostu dało się jechać tym autem poniżej 2000 obr co w iDT 101KM raczej jest ciężkie (przynajmniej te którymi jechałem poniżej 2000obr nie istniały) ale powyżej też ładnie ciagnie i conajmniej tak samo jak wersja 101KM ... wyprzedzanie na 5 biegu to pikuś (palm pikuś )
Najlepiej by było pojechać na hamownię przed i po, wtedy by wszelkie wątpliwości zostały rozwiane, zarówno od strony mocy jak i rozłozenia momentu obrotowego ... nie ma ktoś znajomej hamowni w wawie
Zajechalem do wawy.. Tragedia. Nic nie zalatwilem. Z tomim gadalem wczesniej o rurze od ic. Kontakt calkowicie sie urwal. Dzis bedac juz na miejscu w koncu sie dodzwonilem i co? nie ma. Myslalem ze do mariusza po godzinach codziennie mozna (tak zrozumialem jego pw). Dzwonie i niestety po 15 pazdziernika termin. Ehh.. Z komorki przynajmniej wam napisalem.
Pomógł: 44 razy Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 986 Skąd: ..: R-M :..
Wysłany: Pon Wrz 14, 2009 11:26
Krzysi3k5 napisał/a:
Myslalem ze do mariusza po godzinach codziennie mozna (tak zrozumialem jego pw). Dzwonie i niestety po 15 pazdziernika termin. Ehh.. Z komorki przynajmniej wam napisalem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum