Wysłany: Nie Paź 25, 2009 21:58 [Freelander] Kod błędu p1475 silnik kv6
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: wszystkie
Witam.
Może ktoś pomorze. Podpiąłem roverka pod kompa i wyskoczył błąd P1475 po skasowaniu go zaraz się z powrotem pojawił tylko po przekręceniu kluczyka. Co może być przyczyną? dodam że obydwa silniczki vis zostały wyczyszczone i powinny działać. Dodam że na innych forach czytałem wyjaśnienie tego kodu ale nic mi to nie mówi. Jak się tego pozbyć?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 19, 2010 22:02, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Paź 25, 2009 21:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Paź 25, 2009 22:24
Czytałem wcześnie ten post niestety kodP1475 Fan Relay (Low) Circuit Malfunction nic mi nie mówi. Widzę że kolega "PHJOWI" mógłby mi pomóc ale mieszka trochę daleko ode mnie.
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 17:50
jak sobie z nim poradziłeś?
blazi [Usunięty]
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 17:19
Na razie przeczyściłem silniczki, pracują na pewno bez jazdy, nie wiem jak podczas pracy silnika.Nie sprawdzałem jeszcze na kompie po naprawie czy mi te błędy zostały.
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 17:52
SeniorA napisał/a:
sebmoll napisał/a:
sprawdzę, czy po przeczyszczeniu silniczków vis , błąd został mam nadzieje że nie
w pamięci komputera na pewno będzie, trzeba go wykasować i jeśli na nowo się pokaże to znaczy,że usterka nie usunięta.
[ Dodano: Pią Paź 30, 2009 19:39 ]
po za tym ,sprzętem diagnostycznym można zasymulować pracę VIS-u i stwierdzić czy usunięto usterkę.
troszkę chciałem poeksperymentować i kupiłem interfejs diagnostyczny elm 327 o dziwo połączył się z silnikiem używając programów pcmscan, esyobd i ScanTool.net_PL i błędów nie pokazał żaden z nich Czy to możliwe że po naprawieniu silniczków błąd samoczynnie zniknął czy muszę jechać na sprzęt na którym wcześniej diagnozowałem?????
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 21:23
mam jeszcze jedno pytanie, czy w tych silnikach są trzy sądy lambda? Jakie powinny być wskazania tych sond na kompie? Są dwa parametry: napięcie oraz wartość podana w procentach Napięcie powinno oscylować między 0 a 1V? a %??
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 11:05
No to powinien mieć trzy czujniki tlenu, bo dwa były do wejścia przepisów EOBD w 2000r.
sebmoll napisał/a:
a co z parametrami Jakie powinny być
to raczej wyniki można zinterpretować , bo gdy lambda jest równa 1 (skład mieszanki stechiometryczny ),to napięcie powinno być 0.45-0.5V. Gdy napięcie rośnie do 0.9 V to mieszanka jest bogata ( lambda spada nawet do 0.8 ) , a w przypadku mieszanki ubogiej ( lambda do 1.2 ) napięcie spada do 0.1 V. Czujniki działają prawidłowo dopiero po nagrzaniu się do temp. powyżej 300 st.C i tylko w szczególnych stanach pracy silnika. Praktycznie napięcie wyjściowe sondy waha się od 0.1 do 0.8 V ( dla 900 st.C ) , teoretycznie tak jak napisałeś.
sebmoll napisał/a:
Napięcie powinno oscylować między 0 a 1V? a %??
myślę,że Twój diagnoskop odczytuje procentowe odchyłki składu mieszanki paliwowo-powietrznej, od wartości stechiometrycznej.
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 18:35
sonda numer 1 (bank 1 sensor 1) - wahania od 0,1v do 1(chyba dobrze) ale bank 1 sensor 2 pokazuje jeden pomiar napięcia np 0,7 i tak stoi lub po pewnym czasie 0,2 i utrzymuje się stały. Natomiast bank 2 sensor 1 pokazuje napięcie też od 0,1v do 1,0v więc chyba też dobrze. Czy trzeba wymienić tę sondę na bank 1 sensor 2? (na niej pokazuje komputer wartość procentową równą zero - short term fuel trim bank 1 sensor 2 - 0%)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum