Wysłany: Pon Sty 11, 2010 21:41 [R416 Si '97] [seria K] - długość szpilki głowicy
Witam
Mam do wymiany uszczelkę pod głowicą oraz tuleje cylindrów. Koszta mi rosną i wolałbym uniknąć dalszych niepotrzebnych wydatków. Wiem ktoś może jaka powinna być długość szpilek głowicy. Jak nie trzeba to wolałbym ich nie wymieniać.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 21:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 21:53 Re: [R416 Si '97] [seria K] - długość szpilki głowicy
frar napisał/a:
Witam
Mam do wymiany uszczelkę pod głowicą oraz tuleje cylindrów. Koszta mi rosną i wolałbym uniknąć dalszych niepotrzebnych wydatków. Wiem ktoś może jaka powinna być długość szpilek głowicy. Jak nie trzeba to wolałbym ich nie wymieniać.
Właśnie mam ściągniętą głowicę, wkręciłem śrubę w palcach do pierwszego oporu, zmierzyłem odległość A jak na procedurze sprawdzania śrub i wymiar A mam 72 mm. I w tym momencie nie mam pojęcia co jest grane, co robię nie tak, przecież żeby śruba była zła musiałaby wyciągnąć się o 25 mm, a przecież to jest niemożliwe. Gdzie popelniam błąd w rozumowaniu ?
nie ma błędu. tak to właśnie wygląda. za pierwszym razem pewnie nigdy się tak nie wyciągną, ale po każdym dokręceniu naprężenie w tych śrubach przekracza granicę plastyczności, więc pewnie po dwóch dokręceniach są dużo dłuższe...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 10:51
Raczej sruba Ci sie nie wydluzy tylko gwint sie przeciaga. Zauwaz, ze gdyby chodzilo o wyciagniecie sie sruby to procedura przydatnosci polegalaby tylko na zmierzeniu jej calkowitej dlugosci a nie dopiero po wkreceniu w magistrale. Myk polega na tym ile ja idzie wkrecic bo nowa to mozna i do konca gdyby nie miska.
Chyba jednak bardziej skłaniałbym się do zdania, że chodzi o odkształcenia gwintu i jego późniejszą możliwość lekkiego wkręcenia. Przekraczanie granicy plastyczność na pewno nie może następować bo wtedy głowica wesoło podskakiwała by na bloku:). W momencie dokręcania zapewne śruba wydłuża się ale w granicach odkształceń sprężystych i teoretycznie po odkręceniu powinna wrócić do poprzedniego wymiaru, prawdopodobnie po odkręceniu może pozostać odkształcenie trwałe ale będzie to wartość minimalna. Wydłużenie o 25 mm w trakcie użytkowania jest dla mnie nierealne chyba, że montować i użytkować by głowicę na tych samych śrubach powiedzmy 50 razy i śruba miałaby już przewężenie rzędu połowy średnicy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum