szukałem po forum i nie znalazłem nigdzie a wiec założyłem ten post...
mianowicie chodzi mi o kolejność gaśnięcia kontrolek w 25 w silniku 2.0 iDT z 2000r.
OD niedawna jestem posiadaczem roverka i denerwuje mnie to ze przy ciężkich mrozach, które były ostatnio, świece bardzo krotko się podgrzewają i gasną równocześnie z kontrolka check engine . W Golfie 3 w silniku 1.9 sdi świece podgrzewały się dłużej jeżeli była mniejsza temperatura a a latem praktycznie w ogolę się nie grzały bo było gorąco i silnik nie maił potrzeby "się grzać". Boje się tylko ze ktoś już ostro majstrował przy roverku i podłączył kontrolkę świec żarowych z kontrolka check engine.
Wiec możne ktoś mi powie jaka jest kolejność gaśnięcia kontrolek w moim Roverku 2.0 iDT , j jak długo check engine świecicheck engine sie kontrolka świec w waszych roverkach
dodam ze roverek nie ma najmniejszego problemu z odpalaniem dlatego nie che jeszcze nic rozbierać
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez thef Nie Lut 07, 2010 20:01, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 22:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Boje się tylko ze ktoś już ostro majstrował przy roverku i podłączył kontrolkę świec żarowych z kontrolka check engine.
Bardzo możliwe. Powinno być tak jak miałeś w Golfie. Check engine gaśnie b.szybko, ale nie pamiętam jako która. Jak przełączysz na zapłon i zaczną gasnąć kontrolki to poczekaj chwile (wyłącz radio, nawiew żeby było cicho) aż usłyszysz cyknięcie. To znak, że świece się nagrzały
u mnie po nocnym postoju na temperaturach poniżej 10stopni na minusie grzanie świeci się z dobre pare sekund, nie liczyłem ale na oko z 7sek. Obecnie niemal że jak w lato, ale słońce robi swoje.
A co do samej kontrolki to ona nie świeci się tyle ile grzeją świece. Wyłącz nawiew, radio i wsłuchaj się. Jak usłyszysz delikatne stuknięcie to wtedy przestają grzać świece.
Przy temp -20 parę stopni dość długo się świeciło grzanie świec, ale odpalał i nie było problemu. Check engine gaśnie jako pierwsza a później świece. Ale to zależy od temperatury. Przy zerowej temp nagrzewanie świec jest króciutkie i oba wskaźniki gasną niemal równo.
Myślę że to też zależy od stanu świec, jeśli tak u Ciebie syzbko działają to widać masz dobre
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum