Kupiłem ostatnio Castrol Magnatec Diesel 10W40...za 60 zł w promocji (bańka 4 litry) w jednym z hipermarketów. Mam nadzieję, że nie podrabiany. Ostatnie 10kkm przejechałem na półsyntetyku GM.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 21:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
czy to prawda ze jak juz choc raz sie zaleje polsymtetyk,to nie mozna wracac do syntetyku
Zalezy w jakim stanie silnik, przeważnie przechodzi sie na półsyntetyk bo zaczyna brać olej lub ciec olej, Zmieniając na półsyntetyk chce sie to ograniczyć - wracając na syntetyk znowu zacznie wtedy brać. Do tego syntetyk dobrze czyści silnik brudów co sprzyja rozszczelnianiu miejsc zapchanych nagarem itp.
Jeśeli raz zalałeś półsyntetyk z powodów finansowych czy podobnych to można spróbować wrócić do syntetyku natomiast kupione auto z półsyntetykiem lepiej tak zostawić bo nie wiadomo co w trawie piszczy
a ja tak ... zmienić ... wymienić po kilku tysiacach i będzie jeździł ... wiem, że teoretycznie się nie powinno ... ale już kilka aut w klubie tak zrobiło i każdemu wyszło to na dobre
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 09:57
Brt napisał/a:
a ja tak ... zmienić ... wymienić po kilku tysiacach i będzie jeździł
No to u mnie po zmianie z Lotosa mineralnego na Valvoline MaxLive półsyntetyk puścił uszczelniacz na wale i zerwało rozrząd. Nawet 1000 km nie zrobiłem na tym Valvolinie a te stale spocone przewody olejowe to normalnie ociekały olejem...
Taki mi polecili jak zmieniałem ok 2tygodnie temu i taki zaleli. Zalany był Lotos pólsyntetyczny i taki chcialem dalej lać, odradzali i wrecz nie chcieli go nalac za Chiny bo ponoć zatarły sie juz 3 silniki od niego tylko z beczki jak leli. Ja zawsze kupuje w bańce 4litry +1litr i było ok. Teraz sie sądzą z dostawcą, a silniki remontują.
nie to żebym się czepiał ale jeśli już nazywamy rzeczy po imieniu to nie Mobil 1 a Mobil Super S lub Super 2000
jest 5 rodzajów Mobila:
Mobil 1 (syntetyki 0W40, 5W30, 5W50)
Mobil Syst lub Super 3000 (syntetyki 5W30, 5W40)
Mobil Super S lub Super 2000 (półsyntetyk 10W40)
Mobil M lub Mobil Super 1000 (minerał 15W40)
Mobil Multigrade (minerał 15W40)
Ostatnio zmieniony przez szoso Pią Lut 12, 2010 12:54, w całości zmieniany 1 raz
jeśli już nazywamy rzeczy po imieniu to nie Mobil 1 a Mobil Super S lub Super 2000
Aż chodziłem sprawdzic do garażu. No i tak jest bez '1'.
Mobil super 2000 diesel 10w40. W każdym razie to i tak ta sama firma tylko dopiski inne przy syntetyku, połsyntetyku i mineralnym jesli taki wystepuje.
Tylko jeśli sie nie mylę to 4litrowa bańka była z dopiskiem "turbo diesel' a litrowa juz nie ma 'turbo'.
ja zalalem polsyntetykiem by oszczedzic bo byla akurat promocja z tego co pisze CHUDSON jesli nie ma ubytku oleju to mozna wrocic do syntetyka jesli dobrze zrozumialem? A co mial na mysli mechanior wymieniajac olej,mowiac ze silnik jest w dobrym stanie bo w oleju nie ma zadnych opilkow itp.?
Wysłany: Czw Maj 30, 2019 17:51 Re: [25 iDT] jaki olej jest najlepszy dla diesla?
koleszko1988 napisał/a:
witam
jaki olej wedlug was najlepiej sie spisuje w silniku rovera ? wlasnie szykuje mi sie wymiana i nie wiem czy pozostac przy tym co zawsze czy moze zmienic do tej pory mialem 10W 40.
Witam,
Polecam do tych samochodów wysokiej klasy olej półsyntetyczny w klasie lepkości 10W40. Z firm jakie można polecić to na pewno Fuchs 10W40 UNIMAX PLUS, NESTE PREMIUM+ 10W40 czy podstawowy olej VALVOLINE MAXLIFE 10W40.
Pozdrawiam
Piotr Dziektarz
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Pią Maj 31, 2019 03:01
Co do Valvoline to mam złe wspomnienia bo przejechalem na nim 2000 km i mi uszczelniacz na wale puscił. Nie zauważyłem wycieku i pasek rozrządu strzelił. Uszczelniacz wymieniany przy rozrzadzie a do następnej wymiany rozrządu miałem jakieś 5 tyś.km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum