Wysłany: Nie Mar 07, 2010 15:50 [R618] Falujące obroty + brzęczenie + problemy z mocą
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: wszystkie
Witam!
1.
Mam następujący problem. W moim R618i falują obroty, zarówno na gazie, jak i benzynie. Ostatnio na trasie, jadąc z predkościa 100km/h autko zgasło (gaz). na zimnym silniku obroty wahają się od 0 do 1100, na ciepłym w granicach 500-1100.
2.
na tej samej trasie zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Mianowicie tylko i wyłącznie na 3. biegu w zakresie 2900-3100 obrotów z okolic silnika dochodzi metaliczne brzęczeniem, związane z nieznaczną utratą mocy i czasami nieprzyjemnym zapachem w aucie.
Niestety pomimo wykonanych czynności auto wciąż wariuje. Dzisiaj dogłębnie przeczytałem forum i nasunął mi się następujący wniosek:
Uszkodzenie kolektora wydechowego. Powiedzcie proszę, czy wszystkie wymienione powyżej przeze mnie objawy mogą być objawami uszkodzonego kolektora? Zasysanie lewego powietrza, wariowanie obrotów (ogłupienie sondy lambda...), brzęczenie?
Jak sprawdzić kolektor?
Autko kocham i nie zamienię nigdy na żadne inne Dlatego proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Lut 16, 2011 22:38, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 15:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A przewody WN i świeczki jak się mają? Nie wiem jak jest w przypadku pękniętego kolektora wydechowego, ale wydaje mi się, że by wtedy chodził głośno i by było czuć spaliny w środku. Gdyby pęknięty był kolektor ssący, to by były problemy z odpaleniem i wielgachne spalanie. A jeżeli kable i świeczki nowe, to zresecić go przez odpięcie akumulatora.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum