Forum Klubu ROVERki.pl :: Jaki rodzaj zasilania preferujecie w Rover 200?
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki rodzaj zasilania preferujecie w Rover 200?
Autor Wiadomość
Perez 

Rover 600

Wysłany: Pon Maj 17, 2010 21:27   

Ja to bym powiedzial, |e za niso krecisz. Poczytaj sobie w internecie zasady ekodrivingu.Na pewno uda Ci si zmniejszyc spalanie.

SPAMU¦

Wysłany: Pon Maj 17, 2010 21:27   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Pon Maj 17, 2010 21:58   

za dużo jak na SDi .... coś masz nie tak ... przy duszeniu po mieście pali ok 8, a w trasie między 5 a 6.

Raptile 

Rover 200

Wysłany: Pon Maj 17, 2010 22:10   

Tak jak Brt, pisze mi miasto 7-8 l trasa z klimą 5-6 także coś nie tak z autkiem

Gonia 

Pomogła: 20 razy

Wysłany: Wto Maj 18, 2010 06:22   

Krzysi3k napisał/a:
Perez napisał/a:
padl aku

A w benzyniakach to aku jest dożywotni :lol:

Dwa lata temu i chyba w tym roku również były takie zimy, że 90% dieseli zostawało na parkingu :) ... a benzynka mrozu się nie boi, odpala i jedzie :)

sobrus 

Wysłany: Wto Maj 18, 2010 06:51   

Ja też stawiam na benzynke. Radocha z jazdy większa i brak drogiego w naprawie turbo i pompy wtryskowej.
Nie zmienia to faktu że SDi to bardzo dobry silnik. Dynamiczny, oszczędny i raczej bezawaryjny. Ale K seria też jest bardzo fajna.

Na krótkich odcinkach po mieście diesla sie nie opłaca. Nie nagrzany pali całkiem sporo.

A jak mi przyjdzie jechać za dieslam który ochoczo wypuszcza z siebie czarne chmury (aż musze włączać wewnętrzny obieg powietrza żeby sie nie udusić) to juz nie mam wątpliwości że Clarkson miał rację* ;)

Posiadacze takich diesli powinni mieć jakies kary za takie trucie :roll: Dymiącego roverka jeszcze nie spotkałem, ale myśle że też bywają. Najczęściej sie trafiają auta koncernu VAG.

*powiedział cos w stylu: "diesle to dobre silniki. do maszyn rolniczych i dla tych którzy lubią jeździć w chmurach czarnego dymu"

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Wto Maj 18, 2010 08:11   

usterki pompy i turbo w SDi to jednostkowe przypadki i trzeba mieć pecha, żeby się z tym zmagać ... fakt, że na krótkie dystanse lepsza benzyna, ale jak więcej w trasę się śmiga to polecam klekota ... zdecydowanie lepiej sobie radzi ... szczególnie w wyższych prędkościach :ok:

sobrus 

Wysłany: Wto Maj 18, 2010 08:32   

No tak na trasie benzynka może nieco wkurzyć, po prostu żeby jechac powyżej 100km/h trzeba ją dość wysoko wkręcić (przy setce mamy już 3 tys rpm) co nie jest przyjemne dla ucha. Diesel ma inne przełożenia i jedzie sie na znacznie niższych obrotach.

Roverek, przynajmniej 400 jest dość słabo wyciszony. Często łapie sie na tym że 2,5 tys obrotów wydaje mi sie na ucho "dużo" i zmieniam bieg. To nie honda, jest wbrew pozorom dośc elastyczny i spokojnie na to pozwala. Dociągniecie do 4 tysięcy to juz "rajdowa jazda" i może pasażerom sie nie podobać.
A tak naprawde jeżdżąc spokojnie powinno sie go kręcić jakoś tak właśnie do 3,5-4 tys.

Ale z drugiej strony krótkie wkręcenie na 7 tysiecy i osiągnięcie 100km/h na dwójce jest dość przyjemne :) Na trasy beznynowe V6 jest świetne.

Diesle to właśnie samochody idealne na długie trasy, idealne auto służbowe na duże przebiegi. Zapala sie go przy kupnie a gasi przy sprzedaży (jak mawiają Niemcy).
Sprzyja temu ogromny zasięg, LPG trzeba tankowac co ok 300km.

Yrek 

Rover 200

Wysłany: Nie Cze 06, 2010 20:21   

Co do SDi to fajna sprawa, jak trzeba to da się kogoś pogonić. A spalanie zmniejszyłem. zeszło do 6-7 po prostu wlałem dobrą, zwykłą ropę a nie rzepakowe wynalazki ;]

[ Dodano: Nie Cze 06, 2010 21:21 ]
sobrus napisał/a:
Ja też stawiam na benzynke. Radocha z jazdy większa i brak drogiego w naprawie turbo i pompy wtryskowej.
Nie zmienia to faktu że SDi to bardzo dobry silnik. Dynamiczny, oszczędny i raczej bezawaryjny. Ale K seria też jest bardzo fajna.

Na krótkich odcinkach po mieście diesla sie nie opłaca. Nie nagrzany pali całkiem sporo.

A jak mi przyjdzie jechać za dieslam który ochoczo wypuszcza z siebie czarne chmury (aż musze włączać wewnętrzny obieg powietrza żeby sie nie udusić) to juz nie mam wątpliwości że Clarkson miał rację* ;)

Posiadacze takich diesli powinni mieć jakies kary za takie trucie :roll: Dymiącego roverka jeszcze nie spotkałem, ale myśle że też bywają. Najczęściej sie trafiają auta koncernu VAG.

Powiedział jeszcze: ,,Diesel to paliwo samego szatana" ;)
*powiedział cos w stylu: "diesle to dobre silniki. do maszyn rolniczych i dla tych którzy lubią jeździć w chmurach czarnego dymu"

Odpowiedz do tematu