Od niedawna zaobserwowałem u siebie, że przy odpuszczaniu hamulca słychać dziwne piszczenie ( jak z gumowej dziecięcej zabawki). Nieważne czy samochód jedzie czy stoi więc nie jest to raczej kwestia zużycia klocków/tarcz/bębnów. Po chwili dochodzenia odkryłem że ten sam dźwięk uzyskuję przy odpuszczaniu ręcznego więc jest to raczej wina tylnych hamulców.
Macie może pomysł gdzie szukać winnego, smarowanie linki hamulcowej czy coś ? Do razu mówię, że nie mam chwilowo możliwości zajrzeć pod auto.
dzięki
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 14, 2010 12:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sie 2009 Posty: 159 Skąd: Gdynia
Wysłany: Pon Lip 19, 2010 08:41
Muszę to sprawdzić, a w ogóle ktoś mógłby mi przybliżyć w jaki sposób uruchamiają się tylne hamulce przy naciskaniu hamulca nożnego? pompa jakoś podciąga linkę? czy jest drugi tłoczek?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Jest jeden tłoczek, który wypychany jest hydraulicznie przy hamowaniu nożnym hamulcem.
Jeśli zaciągasz ręczny to linka mechanicznie poprzez ramię w zacisku wypycha ten sam tłoczek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum