Wydaje mi się że spalanie na poziomie 11-12 litrów LPG po mieście dla tego silnika (1.6) jest optymalne. Nawet katalogowo R416 ma 10 litrów Pb po mieście. I chyba nikt nigdy nie twierdził że jest to jednostka bardzo ekonomiczna.
Z racji moich niedużych przebiegów przedkładam osiągi nad niskie spalanie - po prostu jazda zmulonym roverkiem strasznie mnie denerwuje.
Aby jeździć taniej musze po prostu nauczyć sie jeździć spokojnie i płynnie.
Oczywiście wszystko zależy jakie to miasto. Przedwczoraj jechałem do domu w korku przez godzinę z włączoną klimą (parowały szyby). Bez korków byłoby to 10 minut. Także jak 14 litrów wyjdzie to sie nie zdziwie.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 08:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Gdy mój Poldorover miał jeszcze niezjedzone zaworki wydechowe i niewyciągnięty pasek rozrządu, to palił mi regularnie, w lato, gazu na poziomie 7.5 - 8.5 litra na sto km, a w zimie 8.5 - 9.5 na sto km, a dojeżdżałem nim do pracy z NDM do Warszawy/Pruszkowa i czasami się w koreczku i postało.
Co prawda, traktowałem go delikatnie, ale niby to tylny, paliwożerny napęd, Poldi ważył ze mną jakieś prawie 1.2 tony, a jednak malutko palił.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Czego sie nie da powiedieć o Polonezie z normalnym silnikiem 1.6. Nam w zimie i 16 litrów potrafił wypić.
Rocznik ok 1995-6, nie dożył lat 10, bo rdza go zżarła żywcem po pieciu i żadne łatanie nie pomagało.
Ale był wygodny i pamiętam że dość komfortowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum