Wysłany: Sob Paź 02, 2010 16:23 [420 97r.] Niepokojący dzwięk z silnika.
Witam,
Niedawno zakupiłem Roverka 420 z 1997 roku z 2 litrową benzynką. Wszystko do tej pory było powiedzmy że ok, ale po zrobieniu około 1100 - 1300 km spod maski zaczął wydobywać się niepokojący dźwięk. Coś jakby było nie dokręcone (np. obudowa silnika), ale rzecz w tym że to nic na wierzchu, a w środku silnika.
Czy ktoś ma pojęcie co to może być i na ile poważne takie coś jest. Rzecz w tym że w poniedziałek muszę pojechać do Krakowa i z powrotem (około 380km) i nie mam pojęcia co z tym zrobić, a na naprawę czasu nie ma. Z góry dzięki ze ewentualną (nawet orientacyjną) diagnozę problemu.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 02, 2010 16:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
to może wjedz na kanał i dobrze osluchaj. Moze cos z dołu
Ale jak dodajesz gazu to to tyrkotanie ustaje? Tym sie może sygeruj. To tak jakby jakis plastik nie koniecznie w środku silnika( wtedy byłby to dźwięk metaliczny). Sprawdz dobrze układ wydechowy.
to może wjedz na kanał i dobrze osluchaj. Moze cos z dołu
Jestem pewien że to jednak od góry. Zresztą jak przyłożę rękę do pokrywy silnika to czuję wibracje związane z tym "grzechotaniem".
driftdreamer napisał/a:
Ale jak dodajesz gazu to to tyrkotanie ustaje? Tym sie może sygeruj. To tak jakby jakis plastik nie koniecznie w środku silnika( wtedy byłby to dźwięk metaliczny). Sprawdz dobrze układ wydechowy.
Powodzenia
pozdro
Gdy dodaje gazu to "grzechotanie" się wzmaga (na drugim filmiku to dobrze słychać). To nie jest dźwięk poluzowanej części, a przynajmniej nie w takim rozumieniu do jakiego chyba wszyscy przywykli czyli poluzowanych plastików w wieloletnich autach.
Sprawdz czy wcisniecie sprzegla robi jakas roznice.
Nie robi żadnej.
Dziś przyglądałem i nasłuchiwałem nadal i zaczynam wierzyć że ten odgłos pochodzi, albo z pompy wody, albo z alternatora. Drgania przenoszą się na cały silnik bo przecież są one do niego przymocowane. Stawiam chyba jednak na ten alternator.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum