Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2000
Witam
Problem występował już dawno ale jakoś do tego przywykłem i zostawiłem w spokoju, teraz zima no i sami wiecie jak wyglądają szyby.
Co nawaliło że po wsiśnięciu spryskiwacza muszę długo czekać na pojawienie się płynu na szybie? Z tyłu z kolei problem polega na tym, że jakby ciśnienie jest za niskie bo strumień nie leci na szybe tylko jakieś 15/20 cm od spryskiwacza.
Czy ktoś myślał może nad przerobieniem tylnego spryskiwacza żeby naprzykład umięcić go w górnym spoilerze zamiast w osi wycieraczki.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 07:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Co nawaliło że po wsiśnięciu spryskiwacza muszę długo czekać na pojawienie się płynu na szybie?
grawitacja
a tak na powaznie mozesz:
1) wstawic zaworki kierunkowe gdzies do wezy (plyn nie bedzie sie cofal i nie bedziesz tyle czekac az sie weze napelnia)
2) wymienic silniczki - moze oddaja zywot
firefighter napisał/a:
Z tyłu z kolei problem polega na tym, że jakby ciśnienie jest za niskie bo strumień nie leci na szybe tylko jakieś 15/20 cm od spryskiwacza.
Zrobiłem dokładnie jak piszesz z tylnym spryskiwaczem ale nic to nie daje bo jak mówie wygląda na słabe ciśnienie. Z przodu jak już pojawi sie płyn to ciśnienie OK więc to chyba nie wina silniczków
OK sprawdze wszystkie sugestie i dam znać co i jak.
A z tą przeróbką do spoilera coś podpowiecie, chyba lepiej by było gdyby woda padała na szybę od góry
firefighter, wymien zaworek zwrotny (ten trojnik laczacy oba wezyki idace do spryskiwaczy - pod maska), sprawdz czy wezyki lub spryskiwacze nie sa spekane i czy nie lejesz plynem pod maske - to z przodu. Z tylu powodem slabego cisnienia moze byc pekniety lub zaginajacy sie wezyk w przepuscie gumowym klapy po lewej stronie.
Ja naprawilam ww. rzeczy i teraz musze uwazac na pieszych aby ich nie zmoczyc .
Moze obejdzie sie bez demontazu pompek
Ja u siebie miałem to samo z tyłu. Ciśnienie było za małe i leciało kilka cm od wycieraczki. Wymieniłem pompkę tą co pompuje na tył i teraz działa. Stara juz się chyba zmeczyła i za słabo pompowała. Ale żeby sie upewnić na 100% czy to wina pompki to odkręć zderzak i zamień węże w pompkach tj. ten co idzie do tyłu załóż na pompkę od przodu, a wężyk od przodu załóż na pompkę tą co pompuje na tył. Jeśli będzie słabo dawać na przód to masz winowajcę pozdr.
hej,
czy macie gdzieś dostępne zdjęcia lub instrukcje jak dostać się do tych pompek (przednich i tylnej) ?
Nie wiem zupełnie jak się do tego zabrać ...
hej,
czy macie gdzieś dostępne zdjęcia lub instrukcje jak dostać się do tych pompek (przednich i tylnej) ?
aby dostać się do tylnej musisz odkręcić 2 srubki na tylnej klapie od środka i zdjąć ten czarny plastik
hej,
aby dostać się do tylnej musisz odkręcić 2 srubki na tylnej klapie od środka i zdjąć ten czarny plastik
O ile dobrze pamiętam, bo dawno nie demontowałem przedniego zderzaka to obie pompki znajdują się przy zbiorniku
Nie trzeba zderzaka demontować/
Ściągasz koło ... nadkole plastikowe ... i spokonie da się zdjąc/założyć zbiornik.
Czy cały zbiornik to nie wiem, ale na pewno da się w ten sposób zdemontować pompki
Co do braku ciśnienia tuż po włączeniu spryskiwaczy, to ja aby nie mazać po suchej szybie radzę sobie z tym w nastepujący sposob: uruchamiam spryskiwacz kilka razy na ułamek sekundy, aż na szybie poajwi się płyn. Potem dopiero uruchamiam go na dłuższą chwilę, tak aby włączyły się także wycieraczki. W przypadku tylnej szyby operację tą trzeba powtórzyć ok 5-10 razy
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
jak krótko ruszysz spryskiwacz to wycieraczki sie nie włączą robiłem podobnie jak PTE do czasu wymiany pompki .... nowa na tyle szybko reaguje, że mogę od razu długo trzymać
Mam pytanie co do pompek. W ogłoszeniach na allegro widzę ze są one z kolorami (czarny/czerwony) czy ma to jakaś różnice ? Jedna jest na tył druga na przód czy jak ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum