Wysłany: Czw Sty 27, 2011 16:08 [R200] Szarpie autem po zmianie biegu
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Witam. Jestem tutaj nowy więc proszę wszystkich o wyrozumiałość, dopiero się uczę nie których rzeczy .
Zatem, od niedawna jestem szczęśliwym (mam taką nadzieję ) posiadaczem Rovera 200. Po zakupie wymienione zostały świece (tamte były już zjechane), kable zapłonowe (na jednym było przebicie).
Problem mój polega na tym że podczas jazdy moim roverkiem, czy to na zimnym czy na dogrzanym silniku, autko trochę szarpie po zmianie biegu, to samo dzieje się gdy jadąc, puszczę pedał gazu, autkiem szarpie dość znacząco.
Zachodzę w głowę co może być tego przyczyną, no chyba że tak po prostu ma być, i wtedy to jakoś przeboleję. Natomiast nie ukrywam że trochę mnie to drażni.
Drugim być może powiązanym z poprzednim problemem jest to że niedawno byłem u jednego mechanika w celu podłączenia Roverka do komputera w celu usunięcia mogących znajdować się na nim błędów( pomyślałem o tym bo być może tam leży przyczyna tego szarpania) lecz nie dało się tego zrobić. I tutaj mam do Was, drodzy koledzy co może stać na przeszkodzie w połączeniu się z komputerem? Mechanik powiedział że może to być kabel, że prawdopodobnie jest na nim jakieś przebicie lub coś podobnego.
Co zatem radzicie zrobić ? Liczę na Waszą pomoc i wyrozumiałość.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Sty 27, 2011 19:35, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 16:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 16:35
KTS Bosch nie zawsze się łączy z R, w moim przypadku połączył się, ale nie znalazł żadnych błędów, a było ich coś koło 5- później wyszło to na T4. Więc tak jak Ci wyżej napisałem, poszukaj w swojej okolicy T4 i jedź jak musisz- wtedy wydasz pieniądze właściwie.
Rozumiem, dzięki kolego za info . A powiedz mi jeszcze czy tam może właśnie leżeć przyczyna tego szarpania? I jeszcze jedno pytanie mam tak już całkowicie z ciekawości, sprawdzenie i usunięcie będących tam błędów, znacznie poprawia jazdę samochodem czy jak to wygląda. Szczerze to nigdy się tym szczególnie nie interesowałem aż do zakupu tego samochodu.
Pozdrawiam
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 16:45
Kolego, po pierwsze, żeby usunąć błędy to muszą zaistnieć dwie sprawy- muszą one być i trzeba mieć je czym usunąć. Ale przed ich usunięciem, najlepiej zlokalizować i usunąć przyczynę błędu, błędów. Czy ich usunięcie poprawia jazdę samochodem Raczej poprawia samopoczucie kierowcy, bo taka pomarańczowa kontrolka na desce rozdzielczej: check engine, nie daje po ślepiach. A o przyczynie Twego szarpania, niech się wypowiedzą właściciele benzin, bo ja to bardziej w klekotach siedzę Powodzonka i również pozdrawiam.
Mnie się żadne kontrolki nie świecą, myślałem po prostu że ich nie pokazują kontrolki. Pewnie masz rację. Ale pytam bo wcześniej, zanim trafiłem na tą stronę, przeczytałem gdzieś że gościu zresetował komputer czy usunął błędy (dokładnie nie pamiętam) i samochód znacznie się poprawił w jeździe, więc być może mu się tylko wydawało hehe
Co może być więc nie tak?
Ok, zrobię to, tylko naprawdę liczę na Waszą pomoc, bo trochę szkoda mi jeździć cały czas do mechanika i wydawać nie potrzebnie pieniądze na coś co razem możemy sami zdiagnozować.
Po pierwsze chodzi mi o to szarpanie samochodu przy zmianie biegów, lub też przy zdejmowaniu nogi z pedału gazu. Jest to bardzo odczuwalne, i denerwujące. Co to może być, gdzie może leżeć przyczyna tego szarpania? Gdzieś czytałem (tak jak wspomniałem wyżej) że komuś po zresetowaniu czy usunięciu błędów w komputerze, nie pamiętam dokładnie, szarpanie ustało i ogólnie poprawiły się właściwości jezdne, samochód nie szarpał i ogólnie działał lepiej. Pytam czy jest to możliwe czy trochę gościa poniosło w swojej wypowiedzi. Jeśli jest to raczej mało prawdopodobne to co może być tego przyczyną?
Zależy mi na Waszej opinii bo tak jak mówię, nie chcę nie potrzebnie wydawać pieniędzy na coś co zupełnie nie ma z tym nic wspólnego.
Pozdrawiam
Może coś, że sprzęgłem nie tak Może się już kończy Sprawdź.
Ale dalej nie wiem czy to może być wina komputera .
Ok, wiesz co podjadę na dniach do mechanika, sprawdzimy. A powiedz mi czy Tobie się tak dzieje? Jak to wygląda u Ciebie?
Pozdrawiam
Wiesz co. Może być to jeszcze wina przepustnicy. Bo masz zapewnię plastikową Ja też miałem plastikową i mi lekko szarpał, ale zmieniłem na metalowa i szarpanie ustało.
Jak to szarpanie się objawia? Opisz to trochę bardziej? Może masz problemy z układem zapłonowym, może z poduszkami silnika, może ze sprzęgłem... Opcji jest kilka
witam
u mnie w roverze 200 98r 1.4 16v działo sie podobnie
po wymianie sondy lambda objawy ustały... nie jestem znawcą tematu wiec nie koniecznie sugeruj sie moją odpowiedzią.... po prostu tak doradził mi znajomy mechanik
pozdro
u mnie taż tak szarpie ale wyłącznie na LPG i to nie zawsze, wystarczy off/on gazu i wraca do normy, lecz występuje też podczas odpuszczania gazu bez zmiany biegu tak jak by obroty nagle spadały o 100 ( takie odczucie ) też tak masz ? bo jeżeli tak to chyba nie sprzęgło
Pomógł: 9 razy Dołączył: 24 Sie 2010 Posty: 335 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Sty 28, 2011 14:00
Jeśli szarpie po gwałtownym puszczeniu gazu na niższych biegach (1,2) to jest to normalne, bo bieg "łapie" wtedy. Przynajmniej wydaje mi się, że jest normalne - u mnie i u kolegi w samochodach tak jest.
panowie moj r200 1.4 16v tez sie tak zachowuje ale...
to kwestia wyczucia sprzegła i gazu. po roku jazdy teraz gdy wyczulem sprzet nie szarpie. nie mozna gwałtownie puszczac gazu i sprzegla. szybko ale płynnie popuszczac noge. i zobaczycie ze bedzie lepiej sie jezdzało. kazdy iny kierowca ktory wsiada do mojego R tez ma z tym problem. a to tylko dlatego ze jezdzaja fiatami oplami otp.
Ten typ tak ma jak juz ktos powiedział.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum