Wracając do tematu twardego sprzęgła. Może mi ktoś powiedzieć co to jest (zdj. 1)?????????
Wcześniej nie wiedziałem jak to ma wyglądać. Po prostu nie ciekło. Ale od 2 tyg przeglądam forum i teraz wiem jak to ma wyglądać.
Odkryłem to przy okazji udrażniania odpływów wody. Koło zbiornika płynu hamulcowego jest jeszcze jeden zbiorniczek (zdj. 3). Zaciekawiło mnie to i ta pianka widoczna na zdj. 4. Znowu zdjąłem osłonę nad pedałem sprzęgła i tak to właśnie wygląda.
Nawet nie wiem co to za pompka ( wcześniej wcale mnie to nie zdziwiło, łącznie z tą pianką ). Od góry wchodzi wężyk właśnie od tego zbiorniczka (zdj. 2)
Pod pompką pod dywanikiem czuję wilgoć, ale jest to najprawdopodobniej przeciek z tej pianki.
Druga sprawa za chiny nie mogę znaleźć odpływu pod zbiornikiem na płyn hamulcowy. Nie można wejść odkurzaczem, dosłownie niczym żeby odkurzyć te liście. Dodam, że z drugiej strony odpływ był całkowicie niedrożny zamulony i martwi mnie teraz ten odpływ do którego nie ma dostępu. Proszę o wytłumaczenie gdzie to jest i uwierzcie mi korzystałem z wyszukiwarki.
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Pią Kwi 01, 2011 19:40
thorgalxxx napisał/a:
co to jest
to jest pompka sprzęgła TRW, zamiennik do BMW. Nie traktowałbym tych zdjęć jako instruktażowych do wykonania takiej przeróbki.
thorgalxxx napisał/a:
jest jeszcze jeden zbiorniczek (zdj. 3).
to jest zbiorniczek płynu układu wysprzęglania. Tam się dolewa płynu do układu sprzęgła. W oryginale zbiorniczek jest bezpośrednio na pompce.
thorgalxxx napisał/a:
pianka widoczna na zdj. 4.
prawdopodobnie ma zabezpieczać przewód przed przetarciem o krawędź wyciętego (nieoryginalnego) otworu. "Zamiennik" osłony gumowej, która powinna pełnić tę funkcję
thorgalxxx napisał/a:
nie mogę znaleźć odpływu pod zbiornikiem na płyn hamulcowy
to nie jest pod zbiornikiem. Na zdjęciu nr 3 powinien być widoczny gdyby zdjęcie zrobić trochę niżej, w kierunku błotnika.
thorgalxxx, niebardzo mi sie widzi ta przeróbka ,małoprofesjonalna ,na fotce widac ze ucho krzywo wchodzi w tłok niejest wycentrowane i to jest powód twardego sprzegła
thorgalxxx, niebardzo mi sie widzi ta przeróbka ,małoprofesjonalna ,na fotce widac ze ucho krzywo wchodzi w tłok niejest wycentrowane i to jest powód twardego sprzegła
Wygląda to tragicznie:) co do rdzy to się nie przejmować, z butów paruje i dywaników woda, więc rdzewieje ale chodzić ciężko będzie bez znaczenia na odpowietrzanie, musiał byś dorobić blachę do mocowania albo ucho pompki
ja też mam ten sam problem mam 75 i twarde sprzęgło męczyło mnie to pojechałem do mojego mechanika który naprawdę jest dobry i zna się na autkach od razu stwierdził ze pod pedałem za dywanikami jest zbiorniczek z jakimś olejem sory nie znam się którego brak i wiem tyko że jest tam kiepskie dojście i gdy go brak sprzęgło może stawiać opór miał mi to uzupełnić ale przyzwyczaiłem się do tego co mam więc pisze co wiem może to jakaś wskazówka :
No i nic z tego nie wyszło. Ucha nie da rady przerobić bo uchwyt jest akurat z drugiej strony. Tak czy siak będzie krzywo. Trzeba by było tą blachę dorobić co w którymś z tematów była.
Wywaliłem całą piankę i walnąłem pół tuby silikonu.
Co do odpływu to nie znalazłem. Ale woda spływa bo lałem wiadrem i w końcu nie leci do środka kabiny. Ale zajrzałem bod wykładzinie i się załamałem. Wody masa!!!!!!!!!!!
Przez tą piankę wszystko przeciekało. W gąbce jest kupa wody. Chyba trzeba będzie poczekać do lata i wietrzyć auto, bo nie chce mi się wszystkiego demontować.
thorgalxxx, jestem ciekaw co za paproch to przerabiał ,ucho musisz pospawac i nagwintowac zeby było ok,najłatwiej dorobic blaszke ,zobacz jak to u mnie wygląda
zobacz też czy płyn niesączy ci sie z weżyka lub krućca,bo ja niemam takiej pordzewiałej pompy a mam juz ją ok 2.5 roku
Trochę ciemne to zdjęcie i nie widać tego ucha , ale faktycznie wygląda jak nowe. Pordzewiałe jest najpewniej z tego powodu, że przez tą piankę przeciekała woda. Z wężyków nic nie cieknie.
Muszę popatrzeć za nową pompką.
thorgalxxx,chodziło mi raczej o wycentrowanie po co nową ,jak ta jest dobra,dorób blaszke i bedzie ok ,w tych pompach LPRa lubi cieknąć tym białym plastikowym krućcem ,mi np. pekł i dorobiłem z mosiądzu,troche dziwnie ci ta woda leciała musiała po węzu spływac od zbiorniczka
Ale swoją drogą co to zmieni, skoro i tak pisze że ciężko chodzi. Niestety nie mam porównania z innym r75.
[ Dodano: Nie Kwi 03, 2011 10:35 ]
Zresztą jakie ma znaczenie centrowanie tej pompki skoro ten popychacz i tak chodzi w "rurce" więc jakieś tam odchylenia może mieć. Chyba że się mylę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum