Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Witam.
Potrzebuje wymienić sonde lambda w smoim 200, 1.4 Si 16V 99rok. ale nie wiem jaki typ.
Szukałem w internecie i na forum ale jest to tak chaotycznie napisane i nie ma w jednym miejscu potrzebnych info.
Wiem że potrzebna jest 4 kablowa (2x biale, szary i czarny) ale co pozatym ile cm przewodu?
Sprzedawca w sklepie zaproponaował bosha za 150 zł ale wtyczka do przełożenia z oryginału. Z kolei ja znalazłem http://www.motomaximus.pl/sondy-lambda i też niewiem czy to jest to samo i dlaczego taka różnica w cenie ?
Zależy mi na szybkim zakupie tego urządzenia. Prosiłbym o konkretną fachową poradę.
np. czy z tą przeróbką wtyczki to nie ściema.
Dzięki z góry
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Mar 16, 2011 11:50, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 14:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W moim ROVERku R200 fabrycznie była sonda BOSCH. Ja kupiłem BOSCH LS06 jak miałem problemy. Po małej modyfikacji (zdjęcie metalowej osłony rdzenia) pasuje idealnie. Trzeba było lutować przewody do oryginalnej wtyczki.
Pomógł: 9 razy Dołączył: 24 Sie 2010 Posty: 335 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 11:32
Witam. Przepraszam, że odświeżam, ale nie chciałem zakładać nowego tematu odnośnie sondy lambda. A we wszystkich starych linki są nieaktualne i nie ma do czego się odnieść. Skąd takie duże rozbieżności w cenach nowych sond uniwersalnych? Którą sondę wybrać, żeby pasowała do mojego R200 1.4i? Widziałem po około 70zł na allegro nowe sondy NGK NTK OZA624-E1 1951. Czy coś takiego można zamontować bez obaw, że nie będzie działać? Dedykowane sondy są nawet po 500zł, a to jest przecież cena z kosmosu przynajmniej jak dla mnie.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Sro Mar 16, 2011 11:32 ]
Dla porównania za 425zł NGK Sonda lambda OZA659-EE2 FREELANDER ROVER MG która wg katalogu jest dedykowana do tego auta... Nie wystarczy zwykła uniwersalna taka powiedzmy do 100zł?
W moim przypadku (zarowno silnik mems3 vvc jak i mems3 bez vvc) nigdy sie sondy lambda uniwersalne nie sprawdzily i nigdy ta adaptacja nie byla idealna - olalem cieplym moczem temat - dedyk sonda do mojego auta NGK kosztuje (kupowalem z miesiac temu) 199 pln tylna podobnie - szkoda zachodu - wpinasz i smiga i jeszcze pitolic sie z wtyczkami... - byc moze starszy mems ma mniejszy z tym problem - tego juz nie wiem. Moim zdaniem jak maja nie wypadac zaplony, ma nie falowac - tylko dedyk.
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 10:39
NGK NTK OZA527-E9 za 200zł już lepiej niż 450zł... Na szczęście w moim autku jest tylko jedna a nie dwie jak u Ciebie. Dalej zastanawiam się nad jakąś uniwersalną. Przewinęło się tu na forum kilka postów a propo takich sond, dlatego o nie pytam. Tylko posty stare jak świat, tak jak i odnośniki w nich.
Ja juz mam dawno zdekatalizowany samochod + mil eliminator takze nie straszna mi druga tez a Wam tym bardziej TO NGK wracajac do tematu mnie zaskoczylo jakoscia - naprawde kawal dobrego produktu. Na pudle made in japan - folijka w folijce, instrukcja w folicje - przewod solidny - bosch taka gumecka bele jaka. Nie wiem ja sobie z boscha tylko akumulator chwale i kable WN (sa lepsze jak NGK) ehehe Jak tylko mozliwosc jest unikam europejskich produktow elektryczno/elektronicznych Takze ze swojej strony polecam produkt.
Wysłany: Czw Mar 17, 2011 12:00
Ja mam świece NGK, znajomi używają wielu produktów NGK, i słyszę same dobre opinie na temat tej firmy, ale interesuje mnie to czy ta lambda uniwersalna OZA624-E4 będzie działać z moim R Jest ona o wiele tańsza od tych wszystkich dedykowanych i też 4 przewodowa, też podgrzewana. Co w niej może być inne niż w tych 'oryginalnych'...
[ Dodano: Czw Mar 17, 2011 12:00 ]
Poza tym, że jest UNIWERSALNA.
No mi i koledze marcinmarcin przebijaly Wn po roku z NGK... sam sie zdziwilem tym faktem - teraz spokoj - Tomi znowusz poleca electrosparki (ponoc zero zwrotow) - olac - nie o tym temat - mamy juz spokoj z tym - auta zapierniczaja. Tez zalezy od partii itp. itd. pewnie. Wracajac do tematu - podejrzewam, ze jest mimowszytko inna troszke charakterystyka pracy tej uniwersalnej od dedyku. Ja mialem z boscha uniwersalne takze ciezko powiedziec. Najgorzej, ze to nie idzie sprawdzic - kupisz wlozysz i nie oddasz Moze, ktorys z szanownych kolego mial do czynienia i cos dopowie. Tej wiedzy juz nie posiadam.
Ponieważ chcę pozbyć się problemu od razu, wydać raz kase i sie nie martwić.
[ Dodano: Sro Mar 23, 2011 08:18 ]
Wybrałem tamtą dedykowaną, ale na szybko dostałem w lublinie MAGNETI MARELLI SLP4100 i od razu jest zupełnie inna jazda. Polecam.
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 07:15
Witam. Chciałem jeszcze spytać odnośnie wymiany takiej sondy, czy trzeba podłączać pod komputer po takim zabiegu i kasować jakiś błąd związany z odłączeniem sondy i podłączeniem nowej? Czy nie ma z tym problemu?
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 07:39
Czyli nowa sonda sama się adaptuje tak? I czy zaczyna działać poprawnie od momentu włożenia? Czy jest jakiś tam okres adaptacji - trzeba przejechać ileś tam kilometrów, żeby sonda się przystosowała?
Mam u siebie zamontowanego Boscha L06, bo moja oryginalna padła. Nie obyło się bez powiększenia gwintu w kolektorze, ale za montaż zapłaciłem 150 zeta, bo trzeba było jeszcze kolektor pospawać. Nic nie trzeba lutować, oryginalną wtyczkę się odcina, a Bosch dodaje takie śmieszne pudełko do zestawu i przez nie łączy się wtyczkę z sondą. Pytałem gościa na allegro czy ta sonda,którą on sprzedawał będzie działać mnie, na co on zapytał mnie o opór grzałki- dziękuję, nie kupiłem. Moja kosztowała mnie w focie 260 zeta,po podłączeniu odpiąłem kompa na 1,5 godziny. Teraz śmiga jak trzeba
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum