Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2005
Witam,
Jadę sobie i - bardzo rzadko- słyszę piśnięcia z prawej strony samochodu- koło.
Podejrzewam że mogą to być klocki trące o tarczę- minus taki że przejechałem jako właściciel na nich już 1500 km i było ok- dodam że mają koło 1 cm grubości- więc jest ok.
Tarcze są gorące nawet jak zahamuję 3-5 razy to sie rozgrzewają..?
Uprzedzając stwierdzenia:
Jakby dotykały klocki do tarczy - ty by raczej piszczało..
Co jeszcze mogło się zacząć zacierać? // co sprawdzić?
_________________ Stań przed Królem,pokłoń się Bogom, klęknij przed swoją Kobietą.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 28, 2011 08:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
może tłoczki nie odbijają ?
poza tym to że tarcze są gorące, to akurat normalne, bo to podstawowe prawo fizyki - siły tarcia wytwarzają ciepło.
Sprawdź przy okazji po jeździe czy felgę masz gorącą... jak nie będziesz mógł dotknąć normalnie felgi to właśnie może tłoczki nie odbijają dlatego Ci piszczy.
fizykę trochę ogarniam;) o tarciu przy hamowaniu- podejrzewałem że to działa w ten sposób.
Tłoczek był w kręgu podejrzanych i popatrzyłem, posłuchałem i wygląda ok.(Ciężko biec koło samochodu i sprawdzać czy hamuje;D)
Ale felg nie sprawdziłem - i to cenna wskazówka;)
Dziękuję bardzo
_________________ Stań przed Królem,pokłoń się Bogom, klęknij przed swoją Kobietą.
Podnieś koło i sprawdź czy nie ma zbyt dużego oporu jak spróbujesz nim obrócić. Czasem warto podnieść i drugie koło tej samej osi aby sprawdzić czy opór na obydwu jest porównywalny.
Rozan99, takie objawy dawać może również ciężko chodzący tłoczek. Nie będzie się cofał na właściwe miejsce przez co klocki będą mocniej naciskały na tarczę.
Równie dobrze mogą się po zagrzaniu, klocki blokować w jarzmach (ja tak miałem - były zbyt dopasowane). Ale czuć było że auto nie toczyło się tak luźno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum