Wysłany: Sro Maj 25, 2011 19:32 [R214i] Pisk ponad 5tys. obrotów :/
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1997
Witam,
dziś zaobserwowałem dziwne zjawisko w moim roverku. Powyżej 5 tys rpm spod maski dochodzi dziwny pisk. Piszczenie pojawia się na każdym biegu przy 5tys rpm i narasta wraz ze wzrostem obrotów... Nie jest to łomot, brzęczenie tylko pisk o wysokim dość tonie... W sobotę uszczelniałem obudowę wałka rozrządu, możliwe, że coś źle złożyłem?? Rozrząd nie został wtedy naruszony...
[ Dodano: Sro Maj 25, 2011 20:32 ]
tomi83 napisał/a:
Witam,
dziś zaobserwowałem dziwne zjawisko w moim roverku. Powyżej 5 tys rpm spod maski dochodzi dziwny pisk. Piszczenie pojawia się na każdym biegu (na luzie też, ale cichsze) przy 5tys rpm i narasta wraz ze wzrostem obrotów... Nie jest to łomot, brzęczenie tylko pisk o wysokim dość tonie... W sobotę uszczelniałem obudowę wałka rozrządu, możliwe, że coś źle złożyłem?? Rozrząd nie został wtedy naruszony...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 25, 2011 19:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Może piszczy pasek klinowy Ściągałeś je Ściągałeś pokrywę zaworów czy głowiczkę
Nie ruszałem pasków, nie było potrzeby. Ściągałem pokrywę i rozpoławiałem obudowę wałka rozrządu, żeby uszczelnić ją bo się pociła... Po złożeniu zalałem nowy olej i wymieniłem filtr...
zagladnij pod maske i przygazuj. powinienes namierzyc skad dociera
Próbowałem, ale szkoda mi motoru gazować bez obciążenia Poza tym podczas jazdy pisk jest głośniejszy, niż ten na luzie, w środku auta jest bardzo dobrze słyszalny Jutro zmienię paski na nowe i napiszę, czy pisk ustał czy istnieje nadal, zrobię to profilaktycznie, gdyż nie brzmi to jak pisk paska
Jak trzeba motor pogazować to trzeba. Lepiej go troche podusić i wiedzieć co np; trzeba wymienić, niż pozniej mialoby coś się zerwać podczas jazdy.
Dziś z kolegą kartnąłem się jego hondą civic 1.5 vtec i o dziwo w jego autku też słychać piszczenie powyżej 5 tys., ciszej niż u mnie ale i silnik w hondach mniej słychać w środku niż w roverkch... Pomyślałem, że może to pompa wspomagania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum