Wymyśliłem sobie że w sierpniu wyskoczyłbym z córką pod namiot na parę dni na Mazury. Myślałem o takich miejscowościach jak Ruciane Nida, Giżycko, Węgorzewo lub Mikołajki Pomorskie. Jest ktoś może z tamtych okolic lub był w którejś z w/w miejscowości i mógłby polecić mi jakieś ciekawe miejsce z polem namiotowym lub domkami letniskowymi?
Pozdrawiam
apples
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 13, 2011 17:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli chcesz odpocząć to polecam Dąbrówno i jego okolice. Atrakcji za specjalnie tam nie ma, ale jest cichutko. Strefa ciszy i woda I klasy czystości robi swoje. Pola namiotowe są. Można podskoczyć i obejrzeć pola bitwy pod Grunwaldem i zwiedzić zamek w Nidzicy.
apples, napisz czego szukasz, bo Mazury są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Osobiście odradzam Mikołajki - warto wpaść na popołudnie i zjeść obiad z rodzinką, ale na dłuższą metę są męczące - jak dla mnie za dużo "łysych" szukających wieczorem zaczepki po pijak, i z tego powodu nie zatrzymywałem się tam na dłużej od jakiegoś czasu, więc może coś się zmieniło.
Jeśli chcesz totalnie spokojne miejsce, ale w zasięgu "wycieczkowym" od "Wielkich Jezior" to polecam mały ośrodek Politechniki Warszawskiej - przez chyba 12 lat spędzałem tam kawałek wakacji, a moja mama jeździ tam co roku na 2 tyg. chyba już od 20 lat.
Jest w ośrodku są domki z łazienkami i pole namiotowe - co wolisz, niestety nie ma żadnej stołówki, czy restauracji, więc gotuje się wszystko samemu albo trzeba pójść/pojechać do którejś z okolicznych miejscowości (jest chyba też opcja zamówienia obiadów w "Park Hotel Ublik", ale tam, z tego co wiem, jest dość drogo).
http://www.pw.edu.pl/Prac...ynkowy-w-Ubliku
Giżycko i Ruciane są ok, ale jeśli chcesz "odpocząć" nadal w miejskiej atmosferze, bo są tam tłumy ludzi, dyskoteki, festyny itp.
Jeśli nie żeglujesz, to ja bym raczej polecał mniejsze jeziora, mniej znane i nie połączone z WJM, bo wtedy jest mniej ludzi, ciszej i spokojniej.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
apples, napisz czego szukasz, bo Mazury są tak różnorodne, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Nie będę żeglować, łowić ryb, itp. Może jedynie jakiś kajak lub rower wodny. Kąpiel w jeziorze (o ile dopisze pogoda), wieczorem jakiś grill, jazda rowerem (o ile wejdą mi do bagażnika). Tylko i wyłącznie odpoczynek w cichym otoczeniu. Szukam czegoś optymalnego - blisko do centrum miasta ale żeby nie mieszkać w mieście. Tak aby wieczorem można było się przejść do centrum i posiedzieć chwilę wśród ludzi w miłym wakacyjnym klimacie.
blisko do centrum miasta ale żeby nie mieszkać w mieście. Tak aby wieczorem można było się przejść do centrum i posiedzieć chwilę wśród ludzi w miłym wakacyjnym klimacie.
To ten ośrodek, który zaproponowałem odpada - 10 km do Orzysza i prawie 20 km do Giżycka, choć spełnia wszystkie pozostałe warunki - cisza, spokój, możliwość wypożyczenia łódek, żaglówek, kajaków, rowerów wodnych i lądowych, kąpielisko i odrobina wysypanej piaskiem plaży, a w razie niepogody stół do tenisa stołowego i bilarda.
W Giżycku zawsze nocowałem na kempingach w centrum lub prawie w centrum (LOK, Almatur i COS), bo jechałem na Festiwal Szant albo w portach, jak byłem na jachcie (z resztą jutro rano odbieram jacht w Giżycku na 3 dni - właśnie na Szanty w Giżycku ), a resztę WJM znam praktycznie tylko z jachtu.
Możesz spojrzeć jeszcze na ośrodek AZS'u w Wilkasach - jakieś 4 km od Giżycka nad jeziorem Niegocin - też mam stamtąd całkiem miłe wspomnienia, z któregoś wypadu na Szanty.
Jeśli będziesz w Giżycku, pamiętaj, żeby wejść przy ładnej pogodzie na starą wieżę ciśnień - na wyjeździe w kierunku południowym (Orzysz, Pisz, Łomża) - kilka lat temu została wykupiona i przebudowana na galerię, punkt widokowy i kawiarnię - wejście jest dość drogie, ale widok na WJM bardzo fajny.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum